söndag 27 mars 2016

Familjematchning

Är tydligen bara ett kalsongresår bort från att göra en riktig familjematchning.

Klänningen till mig själv sydde jag tidigare men idag har grabbarna i familjen fått sina plagg.

Storebror fick en tröja med svart halsmudd.

Lillebror fick också en tröja men med grön halsmudd.

Tröjorna är som vanligt Little Lamb från Ottobre 4/2012. En i storlek 116 och en i 98. Lillebror borde nog egentligen få 104 nu men det är en av de få storlekarna från deta mönster jag inte har ritat av. Gjorde dock både ärmar och själva tröjan något längre.

Av de sista bitarna tyg blev det sen ett par kalsonger till den äldsta herren i familjen.

Mönstret är ett från den senast Heilt spesiell og jubel och jag sydde i storlek L med röda täcksömmar. Men det saknas bra resår. Han har fått ett uppdrag att ta fram ett par gamla kallingar som jag kan slakta och återanvända.

De små grabbarna kommer nog ha sina tröjor i morgon sen får vi se när kalsongerna blir klara!

Sommarplanen

Jag är med i en sygrupp på Facebook där man ska sy sin garderob med en plan. Så att man ska utnyttja sina kläder på bästa sätt.

Jag gick med under senhösten men har en så länge inte varit aktiv utan bara inspirerats av alla andra. Lärt mig lite hur jag ska tänka och funderat lite på en plan för mig.

Nu är det snart dags att planera sommarplanen! Grundtanken med sommarplanen är följande:
1 ytterplagg - kofta/kavaj/jacka
2 underdelar - byxor/capri/shorts/kjol
2 överdelar - blus/topp/t-shiit
1 klänning

Min plan har jag anpassat, för jag behöver inte så många fler klänningar. Dessutom vet jag att jag kommer sy klänningar iaf. Så min plan får innehålla annat.


Just nu är jag inne på 1 alt 2 koftor i svart/mörkgrått stickat tyg.
2-4 par trekvartsbyxor, svarta i olika material och utföranden. Just detta saknade jag förra sommaren. Har tydligen vuxit ur de jag tidigare ägt. Behöver ha något lite snyggare än tights vid vissa tillfällen till mina klänningar och så behöver jag kunna ha mina tröjor och tunikor också.
1-2 överdelar, gärna som de på bilden ovan men med korta ärmar. Vill gärna sy överdelar i tunn härlig och mönstrad viskos.

Tyg till byxor har jag inte än men jag vill ha mjukt och stretchigt men tjockare än vanlig jersey.

Får jag inte tag på någon snygg viskos så har jag ju ett stort lager jersey att sy tröjor av. Har även ett stickat svart/grått tyg att sy kofta av. Så egentligen kan jag försöka ta av mycket som möjligt av mitt tyglager och bara köpa byxtyg och tillbehör!

Bra kombo...

Mamman planerar sommarsömnad och barnen bygger koja!

söndag 20 mars 2016

Påskäggsklänning

Jag har sytt mig en klänning som jag känner mig som ett påskägg i. Jag som brukar gilla färg och alltid klä mig i färg. Men den här är jag inte helt van att ha.

Jag har testat ett nytt mönster, Stitch Details från Ottobre 5/2012.

Det är egentligen ett mönster för vävt tyg med en massa specialdetaljer. Jag har sytt den i trikå utan dragkedja och mönstersömmar. Bandkantade halslinningen istället för infodring, det tycker jag blir bättre när det är trikå.

Det blev lite väl blått (den färg jag har minst av i min garderob) så jag tog och gjorde rejäla muddar i ärmsluten, i en lila nyans! För lila och rosa har jag mycket av!

Tyget i sig är ju jättehärlig! Det var ju därför jag köpte det. Tydligen köpte jag mer än min standardlängd. Brukar alltid köpa 2m, ibland 2.5m men den här biten var minst 3m.

Sambon var på konferens för någon vecka sen och fick med sig en selfiepinne hem. Trams har jag tyckt men insåg sen att det ju är ett kanontillbehör när man vill fota hemsydda plagg som man har på sig när en fotograf är långt borta. Så jag lekte massor med den idag! Lillbus tyckte också det var en rolig pryl!

måndag 14 mars 2016

Syhelg del 2

Även under söndagen fick jag sy en hel del. Förutom att sambon fortfarande var rätt hängig så kom barnens ena kusin hit och höll dem sysselsatta!

Valet var att sy mig en ny Vilma! En klänning från den finska boken Mekkotehdas.

Denna gång hade jag bestämt mig för ett antal ändringar sen sist. Den jag sydde sist var min fyrverkeriklänning till senaste nyår.
- förlängt framstycket med ett par cm
- fickor
- breddat framstycket för att få lite mer rynk
- sytt dubbel volang på ärmen, istället för att fålla.
- kompenserade något på längden på bakstycket för att det skulle passa med förlängningen över brösten.

Tyget jag valde var de fina diamanthjärtana i lila från Zicca Design. Ett helt underbart tyg både i mönster och kvalitet.

Jag sydde två påsfickor i båda sidsömmarna. Googlade lite på tips för att sy fickor och kom fram till att denna typ av ficka passade bäst till denna modell med ett framstycke med mycket vidd i. Det fiffiga var att min egenritade fickpåse som funkar på Ruska och min kombo av Onion 2035 och crossover funkade fint med en väldigt liten justering.

På min förra Vilma var jag inte alls nöjd med rynket under bysten. Det var för lite och dessutom fick jag inte alls till rynket snyggt. Ofta blir mina rynkor mer som veck, alldeles tillplattade och ojämna. Så denna gång försökte jag vara så noga jag bara kunde. Jag sydde två rynktråden, rynkade och nålade.

Sen sydde jag direkt med overlocken. Har andra gånger testat att sy först på vanliga maskinen men tycker det blir platt då med. Så jag chansade med direkt på. Resultatet?

Helt okej denna gång, jämnare, kanske något platt men jämnare.

Hade lite bekymmer med att välja färg på kantbandet. Köpte en jättehärlig färg från Zicca som matchade tyget men samtidigt inte. Valde den tillslut ändå och var först både skeptisk och missnöjd. Men bestämde mig för att behålla den. Och nu, ja nu gillar jag den.

Det finns en ändring jag kommer göra till nästa Vilma (för en nästa är jag säker på att det kommer bli). Då ska jag inte lägga på 3 cm på framstycket... kanske bara 1 cm och jag ska höja halsringningen något. Tyckte det blev lite väl urringat!

söndag 13 mars 2016

Syhelg del 1

I helgen har jag fått sy! Så himla roligt! Vi har bara varit hemma i helgen och trots alla måsten blev det tid över till att sy. Att E fick för sig att gå upp redan kl. 6.15 i lördags morse jan ha spelat in. Även om det är jobbigt så får man mer gjort om man inte sover så mycket. Kan även lugnande meddela att detta infall av morgonpigghet var ett undantag. Imorse var ordningen återställd och båda grabbarna sov till tjugo i nio.

Igår klippte jag ut och sydde pyjamaser till killarna.

Tyget med Byggare Bob köpte jag någon gång i höstas och det var väl inte jag som var den mest pådrivande i det inköpet. Men ibland måste man foga sig för avkomman.

Till mönster använde jag det beprövade tröjmönstret "Little Lamb" från Ottobre 4/2012. Skippade muddar i ärmslut ett och fållade bara. Byggare Bob tyget skulle aldrig räcka till helpyjamaser till båda så jag fick kombinera lite med randigt. Tur det, annars skulle det nog bli to much! Har gjort en del synliga täcksömmar och maskinen har skött sig skapligt. Lite småbekymmer men ändå ok. Sen skulle jag önska att jag aldrig hade problem med att tråden går av eller hoppstygn men där är jag inte än.

Byxorna har jag aldrig testat att sy tidigare. De är från Ottobre 6/2013 och de var lite pill för att få ihop dem men jag blev nöjd tillslut. Och passar verkar de också göra!

De blev klara sent igår kväll och låg och väntade på dem när de vaknade. Vilket resulterade i två nöjda killar denna morgon och en given pyjamassöndag!

tisdag 8 mars 2016

Lycka!

Fick igår hem det underbara tyget jag köpte från Liandlo i helgen. Jag är kär!!! Tyvärr är det helt omöjligt att fånga färgerna på kort. Det är iaf mycket finare i verkligheten!



Tre helt olika bilder på samma tyg och ingen återgiver hur fina färgerna är egentligen.

lördag 5 mars 2016

Lägger ner det här med köpstopp

Jag är för kass på det här med köpstopp, måste ju bara ha vissa tyger :o)
Får formulera om...bara köpa tyger jag bara måste ha ;) inget annat! Så i praktiken inget speciellt stopp för jag köper alltid bara det jag måste!
Idag klickade jag hem detta underbara i rosa/petrol från Liandlo som jag blev förtjust i!

Var en tjej som tipsade Memba om att ta hem det, tyvärr fick memba inte tag i mer än svart/vitt och camo, och det intresserade inte mig. Hade gärna handlat från Emma på Memba. När jag imorse såg att Liandlo hade tagit in rosa/petrol samt camo så skickade jag även ett tips till tjejen som frågade Emma, så hon inte missade tillfället. Tror hon blev glad av tipset!

fredag 4 mars 2016

Räknas detta som syrelaterad shopping?

Är fast på flygplatsen i Amsterdam i några extra timmar. Är på väg hem från jobbresa i Frankrike och mitt flyg från Lyon blev försenat så jag missade anslutningen till Sverige. Redan innan jag kom av planet kom bokningsbekräftelsen till eftermiddagsflyget! Så smidigt i det osmidiga!

Så här på flygplatsen tänkte jag att jag kunde köpa mig en tidning att fördriva tiden med! Hittade en som var perfekt!

Att bli fast på en flygplats kräver undantag från köpstoppet! Sen att jag inte kan holländska är en annan femma. Tror nog jag fixar att sy ändå med den beskrivning som finns! Annars har jag ju faktiskt en bekant som är från Holland. Hon får hjälpa mig i värsta fall!


Fanns en del trevliga modeller!