torsdag 4 juli 2013

Mamma, fina motorcyklar!

Det var As ord när jag tog på mig denna klänning imorse... Fick försöka förklara att det inte riktigt är motorcyklar, utan mopeder, eller ja vespor. Vid lämning på förskolan imorse kom As kompis fram och pekade och sa "motorcyklar". Så ja, jag vet inte, ska jag låta smågrabbarna tro att jag har en klänning med motorcyklar på eller ska jag fortsätta hävda moppar :)
Bestämde mig efter min tredje amningsanpassade Cecilia att jag skulle testa en ny modell. Kom på att jag beställde ytterligare ett Onion-mönster från Sydilla när jag beställde mitt Ceciliamönster tidigare i vår. Det var en omlottklänning, Onion 2012. Mönstret är egentligen anpassat för vävda tyger med dragkedja i sidan. Men med ett antal små justeringar så funkade det även på trikåtyg. Jag gamblade lite och sydde den i storlek 44 utan att mäta något innan och det funkade :). Klippte ut den utan sömnsmån, ville inte ha infodringarna bak så jag tog bort 3 cm (eller ja egentligen 6 cm) på bredden på nedre bakstycket (motsvarade inprovningen). På det övre bakstycket fick inprovningen vara kvar, tror inte jag hade lyckats få till ett bra bakstycke annars. funderar på om jag kan använda övre bakstycket från Ceciliaklänningen istället. Kan vara värt att mäta på och se om det funkar.
Tyget köpte jag från Jofotex för ett tag sen, var inne förra sommaren och skulle köpa dem men då var de slut. Kom istället ut med motsvarande med helikoptrar på istället (något mörkare bollar), men det var ju vesporna jag var på jakt efter. När de fick in dem igen beställde jag dem på nätet och sen har de legat i tyggarderoben och inväntat rätt tillfälle. Tyvärr kollade jag inte tyget så nog när jag fick hem det, jag kontrollmätte och hade fått beställd längd med god marginal, men däremot såg jag inte tryckfelet på det. På sina ställen finns det små vita smala streck. Inte så kul, men jag tror inte att någon kommer se det på min klänning så jag sydde ändå, gick inte att parera bort bitarna. Kan inte komma nästan ett år senare och reklamera.

Även i detta fall var trycket och trådraken inte riktigt överensstämmande och jag valde även denna gång att sy efter mönstret i tyget. Hoppas verkligen inte att det ska vrida och dra sig för mycket efter ett antal gångers användande.
Omlottmodellen gör att det går att amma i klänningen, kommer dock behöva ha ett linne/topp på mig under för den glider ju upp lite ibland när jag rör mig. När jag har slutat amma kommer jag nästa ihop bystdelarna så att den inte glider och så jag slipper ha något under. Så den här blev amningsvänlig den med! Perfekt!

Kantningen har lite övrigt att önska också... själva banden blev bra, sömmens placering också (lärde mig sen förra). Jag körde med den breda tvillingnålen, men på en ärm och till fållningen fick jag ta den smala då den breda kraschade precis i slutet på första ärmen. Det gör inte så mycket. Men däremot så blev det inte så snyggt med den breda, den har liksom slitit sönder lite vid varje stygn så det blir som vita prickar. Nålen var i princip ny, hade bara haft den på ett par kantningar innan, så den borde inte vara dålig. Hade läst någonstans att jag skulle ha hög trådspänning och testade det, vet inte om det var det eller nålen som var bekymret, för när jag bytte till den smala istället (som jag kört betydligt mer med) så lättade jag på trådspänningen och där jag har använt den smala så är det betydligt bättre. Ja ja, nu är det som det är och jag tänker inte ändra på det.

Det var en relativt lätt modell att sy, det tog mig två kvällar kombinerat med amning av en enmånaders kille. Jag ritade av mönstret och klippte ut tyget den ena kvällen och jag sydde ihop hela den andra kvällen. Det hade kunnat få snabbare med sömnaden om jag inte hade bråkat med ollen... Skulle byta tråd, knöt och körde igenom, men det fastnade och strulade och jag fick trä om maskinen, fick bråka med inställningarna för att få till sömmen bra och fick nog tillslut en bättre söm än innan. Men sen när jag körde den långa sidosömmen så var det en tråd som släppte lite, fattar inte riktigt hur, så jag sydde om den för att vara säker på att den blir bra. Det var bara på just de långa sömmarna som det blev så, väldigt konstigt.

Tyg: Lila moppar från Jofotex, kantat med ljuslila/lila prickar också det från Jofotex
Mönster: Onion 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar