söndag 22 januari 2012

Sew-along steg 2 - första försöket och tygval!

Jag har påbörjat min sew-along klänning nu i helgen. Eller ja, jag började tidigare med att skriva ut, tejpa ihop och klippa ut mönstret. Insåg från början att jag kommer ha en del att göra med mönsteranpassning. Största storleken på mönstret är stl 42. Enligt Burdas måttabell är jag allt mellan storlek 42 till 48. Men min erfarenhet när jag har sytt klänningar från Burda tidigare är att jag alltid får sy in dem minst två storlekar om jag går efter måttabell. Så jag kommer utgå från mönstret och öka över bysten, som alltid är den som kräver störst storlek och just nu, med dessa amningsbröst är det än värre...

Ett nytt begrepp har jag lärt mig under sömnadens gång, toile! Inget jag använt förut, men nu ingår det i mitt vokabulär!

Jag bestämde mig för att jag denna gång ska vara noga med att sy en toile! Vill att det här ska bli bra och vill lära mig lite på vägen! Som fultyg använder jag mig av ett bomullstyg som jag köpte på Jysk för ett par år sen. En hel rulle, kan varit 5 m, på rea jättebilligt. Så det tyget är lite slit och släng tyg, även om det inte är så hemskt för sig själv egentligen. Jag använder ofta bomullstyg som detta till mellanlägg när jag syr klänningar.

Att lägg ut på kjolvåderna för att kompensera för justeringarna på överdelarna känns inte så komplicerat. Det svåra är att få till bysten. Enligt mina mått är jag en 42:a under bysten men en 46-48 över bysten... vet ju att Burda är lösa i storleken och bestämde för att kompensera till något mellan 44-46. Men att jag samtidigt ska ha kvar ungefär stl 42 under bysten. Försökte använda mig lite av tipsen från en youtube-länk som en Liss la upp på sew-along-bloggen, men då detta liv inte riktigt har samma form så fick jag inte till det som jag ville. Men jag försökte hålla armhålan i orginalstorlek, för att inte behöva få knöl där. Det jag har lagt ut i extra i kant på livstycket ska allt in för bystformen, för att få kuporna större. I detta fall ca 3.5 cm på varje sida. Syns lite dåligt på bilden nedan, men det var så jag försökte få ihop det.
Jag sydde ihop överdelen först och prövade, då insåg jag att den var för smal, brösten kom för tätt. Så jag sydde in en remsa mitt fram. Inget som jag har någon bild på, det syns inte på slutbilden men den finns där. Försökte först bara lägga in en kil, men det blev inte bra, så det blev en jämn remsa och det är jag nöjd med.

Brösten blev även för toppiga, även om passformen ändå blev rätt okej. Har fått massa tips på hur jag ska få till bysten, bland annat korta ner inprovningarna så att de inte slutar mitt på bysten och skapar madonna-toppar. Att runda av sömmen, alltså inte så den rakt för att det ska följa bysten bättre, dela upp en kraftig inprovning på två lite mindre, även dela upp så jag har en under och en på sidan, vilket jag har lite svårt att få till.. förstår hur jag gör om jag har ett annat grundmönster.

Hade lite problem när jag sydde på kjolvåderna, för att jag hade klippt ut dem innan jag tex hade sytt in min remsa på överdelen, så passformen var ju inte perfekt, men det har jag inte hakat upp mig på, det blir lättare att fixa till slutklänningen sen. När jag väl har livet klart så är det ju hyfsat lätt att mäta och kompensera det på våderna!

Har inte sytt i dragkedja, besparingarna eller fållat någonstans, det är bara själva passformen som kontrolleras här!

Efter den här bilden tog det stopp. Jag sitter och klurar på hur jag ska fortsätta. Ska jag göra om överdelen, hur ska jag göra med den... Räcker det med om jag bara gör om överdelen, utan att sy ihop den med våderna? Tusen frågor som jag inte känner att jag riktigt får rätsida på. Men jo, jag måste sy ett nytt liv!

Men i mina funderingar här i helgen så bestämde jag mig för att jag fick lov att köpa nytt tyg till denna klänning. Så jag har sökt runt på nätet efter inspiration! Efter att ha sett Karins olika steg i sew-along bloggen så slogs jag av hur snyggt det kommer bli för henne att ha två olika tyger som matchar varandra i klänningen. Så det fokuset hade jag när jag letade tyg! Tillslut hittade jag vad jag sökte, hos Tygpysslingen fanns tyget till min kommande klänning! Jag har bestämt mig för att ha två av tygerna nedan på klänningen, tyg nr 3 på livet och tyg nr 2 på kjolvåderna! Har inte bestämt mig än om jag ska ha en enfärgad bit mellan liv och våd, tror inte det, men kanske! Väntar med spänning på tygpaketet, längtar!!!


2 kommentarer:

  1. Åh vilka fina tyger! Ett extra plus för att du vågar välja färgglatt. Min melodi helt klart. Ska bli spännande att följa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp färgglatt ska det vara! Åh vad jag längtar efter tygerna nu!

      Radera