söndag 31 januari 2016

Förvaring till sykammaren

Var till IKEA idag och köpte mer förvaring till sykammaren och en ny lite nättare stol (i matchande färg)!

Det har svämmat över lite med fler och fler mönstertidningar och tyger (förstår inte hur det kommer sig???). Har lite hyllplats över och en liten liten vrå där det går att stapla plastbackar om pallen som inre används tas bort.

Lite bilder som visar delar av det som bara stuvats in eller upp utan att ha en vettig plats.


Sen med hjälp av detta ska det bli bättre! Fast jag har svårt att förstå hur allt detta ska kunna få plats i den redan överfulla kammaren???

Men nu har jag packat och stuvat och fixat och fått mycket bättre ordning!


På sista bilden ser det väldigt fint ut och rymligt! Att jag har två maskiner på rymmen (till matsalsbordet) är en annan femma :)
De tre stora rosa lådorna har jag stuvat in under bordet och i en har jag mindre bitar som man kan sy pyttekläder av eller lapptäcken och o en har jag gömt allt skrufs. Skrufs är sånt jag egentligen borde kasta... småsmå bitar som inte går att göra något alls med. Funkar det att lämna till textilåtervinning tro? Den sista lådan är fortfarande tom! Sen blev det fem plastbackar med tyg!!! Inte fulla dock! Två av dem är med tyger som jag sytt av redan men som det är så pass mycket att det räcker till fler plagg.

Har haft en låda som inte är så stor som står på bordet med lite allt möjligt i. Den rensade jag upp och la så kallade UFOn i. Det är inte många och det är framförallt projekt som måste göras om på något sätt för att kunna sys klart.

Så nu hoppas jag på lite ordning och reda! Så jag kan sy utan att alltid börja med att röja.

måndag 25 januari 2016

Nästa projekt!


Målet för våren är att äntligen komma till skott och sy em mjukiskavaj.

Jag har funderat fram och tillbaks på hurdan jag vill ha. Har tillslut kommit fram till att det antingen skulle bli en Everyday Basic eller en Wardrobe Basic, båda från Ottobre.

Nu är det iaf bestämt vilken jag ska börja med. Det blev Everyday Basic! Ska sy den I ett vanligt svart sweatshirt-tyg, typ college.

I min onsdagssyjunta är vi ett par stycken som ska ge oss på den eller någon liknande under våren. Som en liten utmaning så vi kan peppa varandra!

onsdag 13 januari 2016

Invigning av Dahlian

En bild i dagsljus går inte att få till. Åker till jobbet när det är mörkt och hem när det är mörkt. Har absolut fotoförbud på jobbet så jag kan inte fixa bilden där. Så detta är vad som kan levereras!

Svårt att se här men passformen är betydligt bättre nu än innan alla justeringar.

Det här tyget tror jag heter Blossom och kommer från Ikasyr. Jag har köpt det från Tygyran i Linköping! Jag har även en klänning i detta tyg i en helt lila färgställning!

Jag ska bara... och då blev det nattsömnad!


Här hänger jag och är redo för morgondagen! En Dahlia från Colette Pattern! Sydd i trikåtyg fast mönstret är egentligen för vävt tyg!

Jag var bara tvungen att sy klart den innan jag gick och la mig ikväll. Klockan blev visst lite mer än jag hade bestämt mig för och det kommer bli en seg torsdag!

Jag har kombinerat överdelen från version 1 med kjoldelen från version 2. Jag sydde den i storlek 16 vilket jag av erfarenhet trodde var för litet. Måttabellen sa 14 (!!!) Och för överdelen hade nog det stämt bättre men kjoldelen blev bra. Sydde in en hel del i samtliga raglansömmar och även en bit i sidsömmen från ärmslut ett ner till midjebandet. Det blev riktigt bra. Dessutom rynkade jag den lite fram vid halskanten.

Lite bilder från innan justering och halskantning.



Bild efter justering, kantning men innan justering i sidsömmen samt fållning av ärmslut och kjol.

Ska försöka få till en livebild imorgon!

tisdag 12 januari 2016

Årets första syjunta!

I söndags var det dags för årets första syjunta. Det var ett välbehövligt break från familjen :) De är underbara men efter två veckors ledighet och dygnet runt umgänge med familjen var det skönt med lite tid för sig själv och symaskinerna (och alla andra trevliga syvänner)!

Jag var produktiv och hann med allt jag hade förberett och planerat.

Jag började med att laga två av äldste sonens byxor. Nu har jag lagat alla med trasiga vänsterknän utom ett par svarta som även hade hål i rumpan. De tror jag att jag kastar. Fyra par räcker ett bra tag. Inga avancerade stjärnor eller så utan bara runda grå lappar av lillebrors trasiga byxor! Bestämde mig även för att dom inte behöver bli shorts utan får kastas!

Projekt två var tröjor till sönerna! Delarna skar jag ut kvällen innan så det var bara att sy! Tyget var det som shoppades på Ohlssons innan jul och som stora sonen valde! Modellen är samma som alltid, Little Lamb från Ottobre 4/2012. Denna gång körde jag på storlek 116 till storebror och 98 till lillebror. Matchade med röd/vita ränder och pusslade bra med de gröna stuvbitarna. Grabbarna blev mycket nöjda med sina nya tröjor!


Sen fick jag göra roliga saker! Sy klänning till mig själv!

Jag ställde en fråga i gruppen Vuxna Sytokar på Facebook i förra veckan. Bad om tips på mönster på nya kontorspyjamaser för att få lite inspiration och förnyelse. Jag fick hur mycket svar som helst. Ska försöka sammanställa alla tips jag fastnat för i ett inlägg här framöver så jag vet vad jag ska inspireras utav!

Ett av de första tipsen var Stunning Rose från Ottobre 3/2015. Ett mönster jag tom redan hade ritar av men inte sytt utav. Så det blev söndagens projekt till mig själv!

Jag klippte ut delarna tidigare i veckan så det var förberett och klart. Det var lite fler moment att sy än de flesta Onion-klänningarna. Men det tycker jag bara är kul. Tex var det fickor, sen skulle det rynkas på tre ställen fram, kjoldelen, nedkant på livet och fram i halsen. På bakstycket skulle det också sys rynk, där sydde jag fast fyra rader framilonband, skulle vara fem men mitt räckte inte till fler och det blev bra ändå. Jag valde att göra vanlig bandkantning på halsen då jag tycker det blir snyggare än infodringar.

Tyget köpte jag av en på syjuntan någon gång i höstas. Hon hade köpt ett men inte gillat färgen. Testade att färga, blev nöjd men jag blev mer förtjust och vi dealade lite.

Det var en skojig modell att sy och jag tycker att den passar mig. Dock kliar det på ryggen av framilonbandet och det är rätt störande! Kanske kan göra det på annat sätt om jag syr fler!


Avslutningsvis på syjuntan så klippte jag ut en Dahlia från Colette Pattern. Också den ett tips från gruppen. Jag har valt att sy den i trikå fast mönstret är för vävt men jag tror det kommer bli bra. Får kanske göra lite justeringar. Kommer sy en kombination av version 1 (överdelen) och version 2 (kjoldelen).

lördag 2 januari 2016

Mössor!

Kan man köpa för mycket tyg? Tror inte det men när man köper tyg till en klänning och därefter utan problem får ut fyra dubbla barnmössor så kan man kanske fundera lite!

Tyget som finns kvar skulle räcka till minst en vuxenmössa också. Men tiden att sy en till sambon till årets nyårsfirande fanns inte. Så nu har jag ett år på mig istället. Eller om han kanske kan få "raketkalsonger"!

Mössorna var till våra två grabbar och de två grabbar som våra vänner har. Vännerna som vi firade nyår ihop med!

Lite livebilder!


Nyårsklänning

Min plan var att sy mig en Vilma från den finska boken Mekkotehdas som årets nyårsklänning!

Tyget blev ett tyg med nyårsraketer som jag köpte på Tygfabriken i Linköping i tisdags. Tvättade det samma kväll och ritade även av mönstret på kvällen.
På onsdagen satt jag i grabbarnas lekrum i källaren och klippte ut mina tygbitar. Allt för att grabbarna skulle tycka att jag inte var en tråkmamma som inte lekte med dem.

I början gick det bra men sen rymde de från mig upp till övervåningen. Var lite oroväckande tyst där uppe ett tag men de höll sams och hittade inte på något större bus.

Jag förutsatte att sömsmån inte ingick och la till ca 0.5-1 cm när jag klippte ut. Förutom till fållen där jag la på ca 3 cm.

Modellen har helt bakstycke och fram är det delat under bysten. Ville förlänga främre bystdelen ett par cm (som jag brukar göra på Onion 2035) men kom inte på något bra sätt att matcha mot bakstycket. På Onion 2035 gör jag en sur mun på bakstycket. Så att den har samma förlängning på sidorna som framstycket men ordinarie längs mittbak. Med facit i hand hade det kunnat vara bra med ett par cm till på framstycket men det blev ändå ok utan.

Kjoldelen fram skulle rynkas. Enligt mönstret ska man använda familoband och jag hade det hemma och tänkte att jag skulle använda det denna gång. Det gick så där...

Jag zick zacakde fast bandet. Första gången använde jag för tät zick zack. Själva rynkat blev ojämt. Sprättade bort det, och det i sig tog lite tid... nästa gång gick det bättre. Nästa tankevurpa blev det när jag sydde ihop framstyckena. Sydde bara men tänkte inte på att jag skulle ha sytt bort bandet... den här gången struntade jag i det och satte mig istället och bara sprättade bort bandet där det syntes istället.

Den lilla volangen på ärmen funderade jag lite på hur jag skulle fålla. Kan ju inte finska så jag vet inte vad boken föreslår. Jag vek bara upp någon cm och sen fållade jag med coversömmen. Rullfåll hade nog varit snyggt.

Jag fållade även klänningen med covern. Det blir snyggt med den!

Kantade halsen som vanligt och sydde med den tretrådiga coversömmen. Gjorde en sak som jag inte brukar. I vanliga fall syr jag redan från början ihop halskantbandet till en rundel och ibland syr jag fast nästan hela remsan innan jag gör en cirkel av den. Klipper av på rätt mått, syr ihop kanterna och sen syr jag fast den lilla snutt som är kvar. Denna gång tog jag bara kantbandet och sydde fast. När jag kom fram till början igen så klippte jag av remsan och la den omlott någon cm och vek in änden en liten bit. Sen vände jag runt kantbandet och nålar som vanligt och sydde fast med covern. Det var ju supersmidigt. Varför har jag inte tänkt på det tidigare!


Sen en livebild från själva nyårsafton!

Tråksömnad... lagning

Ibland säger jag "äh det kan jag fixa" när det kommer till kläder som går sönder.

Men hur kul är det egentligen???

Men nu har äldsta sonen kris på byxor. Han har jeans som är hela men han gillar inte jeans. Har köpt några som är mjukare och fodrade med jersey och de går an. Jag förstår honom. Jeans är inte lika skönt som mjukisar. Men merparten av alla mjukisar är trasiga på vänster knä.

Har gjort en empirisk studie. Joggingbyxor är mindre tåliga mot att glida på golvet än velourbyxor. Velour håller till både storebror och sen kan de ärvas och hålla även för lillebror. Men jogging håller inte ens för storebror.

För att råda bot på den värsta byxkrisen blev det till att fullfölja lagningen. Slaktade lillebros ärvda och nu trasiga grå joggingbyxor och lagade två par av storebrors grå. De helgrå fick en oval rund lapp på knät men de grårandiga spacade jag till lite med en stjärna... tänkte inte på att det är värre att sy en stjärna än en rund lapp... men slutresultatet blev bra!

Color catcher och tygshopping

Jag tvättar ju mina tyger innan jag syr. Mest för att det ska vara färdigkrympt från blrjan men också för att få bort all överskottsfärg.

Jag tror egentligen inte på Color Catcher men sen när jag är till Ullared kan jag inte låta bli att köpa dem. De kostar inte så mycket (vet för visso inte vad de kostar någon annanstans...) så jag köper dem ändå. Och när jag ändå har dem så kan jag ändå använda dem!

Den här gången gick jag lös på lite blandat med otvättat tyg. Dels det jag ville sy av men även ett gäng till. De var rätt lika i färgen men jag slängde ändå in en color catcher. Med facit i hand så var det nog bra :) Den blev full av överskottsfärg.

Även om min övertygelse är att den färgen ändå skulle spolats ut med sköljvattnet!

Den här gången sydde jag ihop tyget innan tvätt för att inte få kanter som krullar sig för mycket. Det blev klart bättre men tidsmässigt vet jag inte om det var värt det.

Jag har varit runt till ett par tygbutiker i stan under mellandagarna. Min mor var på besök och ville botanisera och jag är inte sen att hänga med!

Först blev det Ohlssons. Hade äldsta sonen med som hittade ett blåtttyg med trafikmärken. Det ville han ha. Jag gillade det inte men det kostade bara 59 kr metern så då gick jag med på det. Nere bland stuvar hittade vi tre småbitar av samma tyg men i grön färgställning. Lillebror är tokig i allt som är grönt så jag köpte dem med för att göra tröja av till honom. Får kombinera med något annat tyg så ska det nog gå. 30 kr fick jag ge för dom bitarna.

Hittade ett lila vindpoplintyg bland stuvarna. Vet inte vad jag ska göra med det men för 66 kr för en rejäl bit kan jag fundera på det ett tag.

Dagen efter blev det ett besök på Tygfabriken. Där hittade jag tyg till årets nyårsklänning, plus att jag köpte 2 m svart joggingtyg och 1m grön mudd. Nyårstyget behövde tvättas på stört!