tisdag 31 mars 2015

Påskfirande på förskolan!

Idag var det dags för grabbarna att klä ut sig på förskolan!

A ville som föregående år vara kyckling. E får liksom hänga på. Jag har sytt till A två år tidigare och E har fått ha den som blivit den gamla. Tur att lillebror är större än storebror i samma ålder. Att han kan ha den som storebror hade som ett år äldre. 

Så i år var det bara att sy en till dräkt åt A i större storlek än förra året. Med lite tur passar dessa även nästa år om de fortfarande vill vara kycklingar då!

Det var dock en kyckling som var väldigt trött imorse och inte så samarbetsvillig på fotograferingen... Men här kommer lite bilder!

En av de få bilderna med båda grabbarna i hela utstyrseln!

Den nöjda kycklingen!

Så här såg det ut under majoriteten av alla försök att ta kort...

Från förskolan!

Påsken 2014:

Påsken 2013:

tisdag 24 mars 2015

Vårklänning!

Igår och idag har jag varit hemma från jobbet. Jag är tyvärr en sån där som går till jobbet fast jag borde stanna hemma, en så. Som vissa kollegor nog tycker ska stanna hemma i fler fall än jag gör. Men just när det kommer till förkylning tycker jag att det är svårt, när är man tillräckligt sjuk? Jag får tex ofta en extrem hosta i slutet på min förkylning, då mår jag oftast rätt bra, men får hostattacker. Attacker som kanske inte kommer på morgonen när man ska hinna bestämma sig. Jaja hur som, nu har jag varit hemma och det har varit nödvändigt! Men idag har jag varit piggare och imorgon ska jag till jobbet igen!

Med den nyvunna energin bestämde jag mig för att sy en klänning! Tygvalet föll på det gulaspetstyget från Strömming (Ikasyr). Det jag först inte köpte men sen inte kunde hålla mig ifrån.


Såg en sån fantastisk klänning i detta tyg som Susanna (strömming själv) sytt i detta. Med superb mönsterpassning och få sömmar vilket riktigt framhävde det underbara tyget.

Har funderat på lite olika modeller att sy i detta tyg och idag bestämde jag mig för Onion 2052!


Ett mönster där ärmen hänger ihop med bysten och på så sätt blir det ingen söm där. Dessutom går det att göra helt bakstycket för att på så sätt få bort ytterligare en söm. Jag valde sen att mönsterpassa kjoldelarna ordentligt och tycker jag lyckades bra med det!


Sen är det svårt att mönsterpassa den främre bystdelen men jag såg till att mönsterpassa runt ärmen och hoppas på det bästa under själva brösten.

Det var litesmåpilligt att få ihop allt som jag ville men jag blev nöjd med slutresultatet. 


Jag fållade ärmkanten med tvillingnålen och kjolen med covern. Kantade halsen med en remsa från samma tyg, från den gula delen. Sydde på remsan med overlocken och vek över och sydde med den tre trådiga coversömmen.


Fållen med covern blev bra, fick ett hoppstygn när jag sydde över sidsömmen men jag tror jag har lyckats fästa den ordentligt. Däremot är jag inte helt nöjd med hur tyget vred sig i fållen, detta och faktumet att den är rätt lång gör att jag funderar på att klippa bort befintlig fåll och göra om den. Ska se hur den blir när jag stryker den och även efter en tvätt.

Ändring av mönster... Denna gång är den enda ändringen att jag la till tre cm på ärmen, så att jag kunde fålla dem istället för att kanta och att jag dessutom klippte ut ett helt bakstycket!

Lite bilder på min mönsterpassning!



måndag 16 mars 2015

Ensamkväll blev sykväll!

Sambon är till Malmö mån-tis i princip varje vecka. Mina måndags kvällar brukar vara kaotiska, skulle kunna fylla en hel blogg med bara berättelser från dessa måndagar. Men idag gick det bra. Fick i grabbarna lite att äta, hann tvätta av dem innan de däckade och hann till och med borsta tänderna på båda innan de somnade. Vi satt alla tre i soffan och slappade och innan klockan var åtta sov båda! Vet inte hur längesen det var som båda sov innan klockan åtta. Vet inte om det har hänt under hela 2015.

Så jag tog tillfället i akt och smet ner i sykammaren och sydde klart den andra klänningen som jag började sy på gårdagens syjunta. Det var ju "bara" att sy på en ficka. Sy ihop sidsömmarna. Fålla ärmslut och nederkant.


Den känns grymt skön. Lite lång i ärmarna kanske men det får va så!

Mönstret heter Ruska och det har jag beställt från 3Skatter. Tyget köpte jag redan i somras från Jonic. Ränderna beställde jag nu senast även dom från Jonic.

Sammanfattning. Fickan gick supersmidigt att sy, även denna gång med limpenna och tygpenna. Coversömmarna, i fållen och runt fickan blev klockrena. Inga hoppstygn och ingen tråd som gick av!

Lite bilder, är för trött för att skriva mer nu: 

Bra mönsterpassning!
Närbild ficka:

Struken och klar inför imorgon!


söndag 15 mars 2015

Söndags syjunta!

Jag påbörjade två olika klänningar idag, men ingen blev klar på juntan.

Först började jag med en Ruska, i vår-birds tyget i kombination med rosa och vit randigt tyg. Men sen bestämde jag mig att den skulle ha ficka och då körde jag fast. Jag säger ofta att jag ska sy ficka men det blir sällan av och när jag väl har gjort det så har det blivit något halvdant. Denna gång skulle jag göra det ordentligt bestämde jag mig för. Men det låste sig totalt. Så jag påbörjade projekt nummer två istället!

Projekt nummer två var en kombinations klänning. En Cecilia-överdel (Onion 2035) och en kjoldel från Cross Over klänningen. Som vanligt förlängde jag livdelen med ca 5 cm och gjorde en sur mun på bakstycket. Den valde jag att sy i ett riktigt synördstyg, vinrött med sybehör på! Det har jag köpt på Jonic. Även denna skulle ha en ficka. En av de andra på juntan pushade mig ordentligt till att få tummen ur och klippa till en ficka. Hon kom med en massa bra tips. Tex tänk på mönsterpassningen! Den blev jag för övrigt jäkligt nöjd med. Sen fick jag många bea tips om placering, form, storlek, ficköppning användning av linorna, markeringspenna mm.

Jag har fållat den och lagt upp ärmarna med covern men då jag bara använde en gul tråd till själva kedjesömmen så tog jag tvillingnålen till halsmudden.


Kolla in mönsterpassningen på denna ficka! Den är jag stolt över!


Tänkte inviga klänningen imorgon på jobbet! En till färgglad kontorspyjamas! 

Efter syjuntan skedde det trädavverkning i vårvträdgård. Bort med skugga och löv, fram med sol! Första bilden är på halva trädet och andra på när trädkronan är borta. Vi sparade lite för att kunna hänga en gunga i bland annat.

 

Lite svårt att se när bilderna är tagna i motljus! Men trädsiluetten är försvunnen!


Bättre när solen försvann!

lördag 14 mars 2015

Dags för syjunta!

Allt packat inför morgondagens syjunta!


Som vanligt inte så förberedd som jag borde.men jag har med mig lite smått och gott iaf! Det blir egosömnad!

torsdag 12 mars 2015

Nåldyna!

Nu har jag äntligen fått hem min nya fina magnetiska nåldyna! Den matchar min sykammare!
Hade först bara tänkt köpa nåldynan. Men när den väl skulle beställas fanns det  bara paketen med förvaringsringen kvar. Har sett att många använder den till att förvara undertrådsspolar där och det verkar som en bra idé!

måndag 9 mars 2015

Cross Over klänning

Jag har väldigt länge tänkt köpa ett pdf-mönster på en omlottklänning som finns på nätet. Har kikat på det i flera år men inte fått tummen ur. Dels för att jag inte har orkat att skriva ut och tejpa ihop och klippa ut det och dels för att jag redan har ett omlottmönster som är okej (Onion 2012).


Men någon gång ibland är detta mönster nedsatt till halva priset. De har en specialvara varje tisdag (?) och med jämna mellanrum kommer detta mönster. Här om veckan var det dags igen och denna gång slog jag till! Mönstret hittar du här: http://www.jocole.net/catalog/index.php?main_page=product_info&products_id=123

Enligt mitt bystmått ska jag vara en XL så jag körde på det. Tänkte först sy i "skräptyg" men något sånt har jag knappt. Det och det faktum att jag har sett många andra med min kroppsform som sytt den och tycker den varit bra gjorde att jag chansade med ett fintyg, röda retroblommor från Liandlo!

Jag är nöjd med storleksvalet. Men något stor över ryggen blev den men jag är glad att det är åt det hållet, som går att åtgärda än tvärtom.


Jag valde mellan att kanta med röd och gul mudd. Röd var det säkra valet men jag tror fortfarande att gul hade varit tufft!

Omlotten var väldigt bra och hög, den går att använda med bara bh under. Dock är den inre omlottdelen lika vid åt sidan  som den yttre vilket gör att den ska förbi bröstet också, den vill hellre lägga sig mellan och under. Men det går att få till och lägga på rätt plats. Nästa gång kommer jag nog ta bort lite tyg på insidan. För ja en nästa gång blir det!


Valde att sy på covern istället gör med tvillingmålen när jag kantade, valde den 3-trådig bred coversöm. Bytte de två nåltrådarna till röd färg men hade kvar minstandatd vita på kedjan. Sen valde jag att fålla med den tretrådiga coversömmen och bytte även kedjetråden till röd. Den där jäkla röda tråden... Den ska jag undvika att använda på covern. För den gick konstant av och jag höll på att bli galen. Så fort jag bytte tillbaks till den vita så gick det mycket bättre. Den röda köpte jag för ett par år sen på Stoff och stol. Har inte använt den tidigar men jag tror att den får hålla sig till overlocken, där tycker jag att den borde fungera, annars åker den i soporna. Blir till att investera i bra tråd för att slippa onödigt strul. Det ska vara kul att sy!!

söndag 1 mars 2015

Ny kontorspyjamas!

Idag har jag sytt klart klänningen jag påbörjade på syträffen för två eller är det till och med tre veckor??? Nä två måste det va.

Det här tygvalet var nog inte det mest smickrande för min figur... Men modellen är skön. Lite väl slappt i kragen blev det att sy denna i viskosjersey utan någon form av stadga. Men det får duga. 


Modellen är Onion 2045 och tyget köpte jag förra hösten på Stof 2000 i Fredrikshamn.
 
Lite justeringar jämfört med förra gången jag sydde denna modell. Jag har ställt ut kjolen från midjan och ner, jag sydde inga insnitt vid bysten, kortade av slitsen och gjorde ett bredare slag!