söndag 15 februari 2015

Full Bust Adjustment... Hate it!!!!

Hatar att rita om mönster!!!



Idag skulle jag verkligen göra det lugnt och metodiskt efter konstens alla regler. Men det blir bara bajs av allt! Återkommer med utförligare beskrivning av haveriet...

lördag 14 februari 2015

Tygshopping med minstingen!

Den här helgen har varit efterlängtad! Sjukskrivningsperioden skämde bort mig, jag hade så mycket mer tid på dagarna med barnen.Tid jag verkligen saknar. Även om barnen var på förskolan när jag var sjukskriven så var deras dagar inte riktigt lika långa och de få extra timmar de var hemma var guld värda. Men den här veckan har varit som vanligt. Gå upp och göra sig i ordning. Väcka barn och klä på dem. Skjutsa till förskolan med lämning kl 7. Åka till jobbet, jobba, hämta barn på förskolan mellan halv fem och fem. Hemma med två trötta och hungriga barn. Hinna lag mat och äta den innan något av barnen bryter ihop eller somnar i soffan. Röja kök, duscha barn, göra barn redo för sängen, natta barn och sen sätta sig i soffan och undra vart dagen tig vägen, vart tid för umgänge tog vägen och fundera på om det verkligen är värt det?!

Så igår snodde jag gostid med minstingen när han redan vid halv sju ville lägga sig!


Idag sen skulle sambon ta med stora sonen och besöka en av kusinerna på sjukhus. Vädret har varit kanon, soligt och klart! Så jag och minstingen tog bussen in till stan. Vi strosade omkring, lekte, åt mat, fikade och hade en toppendag ihop! Efter lunch somnade minstingen och jag passade på att gå in i lite butiker, faktum var att han somnade precis när jag gick in på Tygfabriken :)

Köpte 10.5 m tyg! Lite tröst när andra shoppar loss och inspireras på Syfestivalen i Stickholm!


Två av tygerna kostade 95kr/m och de andra 85kr/m. Så det blev inte ens fyrsiffrigt! Klappade mig själv på axeln efter bedriften att jag faktiskt köpte 2 m enfärgat, att jag köpte enfärgat i syfte att sy av och inte bara använda till kantning och fodring och sånt. Skittrist egentligen  men vem vet, nu kanske jag också kan sy kofta eller leggings som jag kan använda ihop med mina tunikor och klänningar i underbara färger! Jag har lovat mig själv att alltid handla minst 1m enfärgat vid varje tyginköp här framöver. Får se hur länge det håller i sig! På Tygfabriken kostade ju allt enfärgat bara 85 kr/m, så det är ju överkomligt!

Efter shoppingen kom sambon och stora sonen och hämtade oss och så åkte vi hem. Mysig dag har avslutats med go mat och även idag snikade jag till mig soffgos med minstingen! Det har helt enkelt varit vårt dygn!

söndag 8 februari 2015

Syträff

Idag kom jag iväg på syträff! Fått kontakt via Facebook med ytterligare Sytokar i Linköping! Dessa jobbar som jag på Saab, så vi hade lite gemensamt, kul!

Blev upphämtad vid tjugo i nio imorse. Trodde det skulle vara lugnt, men vi kom i säng jättesent igår hela familjen. Var iväg hela gårdagen och hann inte packa förrän idag på morgonen. Barnen tog sovmorgon, så det var först bara jag uppe men självklart vaknade dom och behövde hjälp så jag blev lite stressad. 

Inget förberett så jag hann inte klart med så många plagg. Resultatet blev två tröjor till grabbarna, little lamb dom så många gånger förr, samt en påbörjad klänning till mig, en Onion 2045 med div småändringar.

Storebror fick röda muddar och lillebror gula och för första gången gjorde jag matchande täcksömmarna! Hade en del problem med framför allt den röda. Men tycker tillslut att jag fick till inställningarna bra och tämjde maskinen. Så speciellt mycket krånglade det inte, men det tar ju lite tid att lära sig hur den fungerar. Perfekt tillfälle att lära länna maskinen, gott om tid och möjlighet att provs olika inställningar. Med den gula tråden sen behövde jag inte alls krångla utan bars köra på!

Tyget är från JnY Design och bara skrek på mig när jag såg det. Jag menar kameler, KAMELER!!! Klart jag skulle ha det! Har en hyfsat stor bit kvar som jag inte vet vad jag ska använda det till, men det ger sig!

Tanken är att det blir en sån här syträff en gång i månaden fram till sommaren! Skoj skoj!

Glömde lite saker hemma, instruktionsboken till nya maskinen, mönster till grabbarnas mössor, skruvmejseln för att byta målar på maskinerna.., det första fick iaf att googla fram, det andra klarade jag mig dom tur var utan.

torsdag 5 februari 2015

Stickade vantar....

Jag fortsatte att färdigställa stickprojekt i eftermiddag... Två färdiga vantar som blev olika stora och en vante som var lika stor som en av de färdiga men som saknade tumme blev tillslut två hyfsat lika stora vantar.


Ska fästa lite trådar och sticka klart den matchande halsduken!

Misslyckad sjal...

Lite living on the edge...


Inte någon stor marginal vid avmaskning direkt...


Mer klar än så här blir sen nog inte... Det blev inte alls bra. Alldeles för spetsig för att kunna användas. Den här gången maskade jag av efter instruktionsboken, jag brukar göra på ett annat sätt och då blir kanten lösare, kanske hade det gjort denna bättre för nu är den så hård och stum i överkant att den inte går att använda, går inte att dra runt den som tänkt.


Ska inte repa upp omedelbart utan fundera på om jag kan göra något för att rädda den, typ annat användningsområde än vad jag tänkt!

Mer inköp till sykammaren!

Igår fanns ingen mat hemma, iaf inte som jag ville laga. Så jag föreslog middag på Ikea något som sambon lätt gick med på.

Väl på Ikea nämnde jag att jag åtminstone skulle köpa med mig två plast lådor hem, så att alla tyglådor på hyllorna blev likadana. Sambons reaktion på det, ja men det är väl därför vi är här, och för att köpa hyllor till dina mönster. Det var faktiskt inte min plan, min plan var "jag orkar verkligen inte laga mat, vi åker till Ikea". Men när han ändå var inne på det så fick vi med två vita hyllplan och konsoler till dessa. Jag passade även på att köpa lite fina rosa tidskriftssamlare och två rosa lådor som passar utmärkt i kammaren! Ska nog köpa fler tidskriftsamlare till mönstertidningarna.
Sen hade jag lite tid att ta tag i en oupptäcktas kista med pysselsaker. Där i låg en del mönster som ska hamna bland övriga mönster men sen fanns min lilla samling med garn och olika stickorojekt. Jag stickar inte ofta och när jag gör det så gör jag bevisligen sällan klart projektet. Så nu plockade jag i ordning lite och har tagit fram två stickprojekt att slutföra.
Så i knät har jag just nu en blivande trekantshalsfuk. Hur lätt som helst att sticka, bara räta maskor och påslag med en maska i vardera ende vartannat varv. Ska sticka upp det garnnystan jag håller på med sen är den klar!

Nästa projekt är ett par tumvantar där jag har stickat tre vantar och den sista saknar bara tummen. Varför tre för? Den första blev för lös och oformlig, den andra och tredje blev bra och likformiga! Dessutom fanns en enkel slät halsduk påbörjad. Ska också göras klart!

måndag 2 februari 2015

Bilder från syrummet

Sett från dörren rakt in:
Mina hyllor med plastbackar fulla med tyg:
Det är totalt åtta stycken, en hamnar på andra sidan ventilationstrumman som går i taket och snor lite lagerplats av mig:
En hylla med två tillfälliga tygbackar, ska bytas ut till två likadana som de andra åtta! Sen två insatser med tillbehör som eg skulle kunna vara i plastbackarna, om de inte redan var fulla. Här finns lite dragkedjor, korsettband, mönsterpapper mm:
Jag har just nu lite kaos under arbetsbordet, har ett Antonius-backställ med tyger och en Helmer-hurts med tillbehör som ska vara där under. Sen står maskinernas kartonger och skyddshuvar där samt två pappkassar med tygrester. En påse är det som bör fungera för prematursömnad och den andra med fyllmaterial. Det står även en pall där som jag trodde skulle vara perfekt att sitta på men den blev inte alls bra. Får fortsätta leta passande stol.
Mina maskiner:
Bakom Pfaffen står en massa bös som ska placeras ut lite var stans i rummet. Fina trådhållaren ska upp på väggen. Det köpte jag från MeMbA på Syfestivalen i höstas! Sen ligger det en hög med mönster och mönstertidningar också. Jag har nästan en hel flyttkartong till med mönster och tidningar. Så en hylla för det ska upp på den rosa väggen mitt emot tapetväggen!

Det tar sig iaf sakta men säkert! 

Sykammaren - läget efter ännu en helg

I helgen har det äntligen snöat!
Så vi har varit ute mycket. I lördags tog sambon med den äldsta sonen till Omberg för att testa att åka utför. För att vara A gick det bra, inga jätteutbrott och kanske tre åk i halva barnbacken.
Tålamodsprövande för sambon men när A kommer hem och säger att det var roligt så är det ett bra betyg. Jag fick lite hjälp med yngste sonen av vänner då min lyftkapacitet och ork fortfarande är begränsad.

Under söndag fm gick hela familjen ut och skottade snö och åkte pulka! Ok jag skottade varken snöbollen åkte pulka, men jag var med ute med de andra och kunde hjälpa till att hålla grabbarna på gott humör! När vi kom in var alla trötta och hungriga så efter lunch åkte sambon och A iväg till Ikea med en inköpslista från mig och jag var hemma med E som tillslut somnade hos mig i soffan! 
Det är ju magiskt vad frisk luft och lek kan göra med barn :) De var på så mycket bättre och lättsammare humör denna helg än förra!

Väl hemkomna från Ikea snickrade sambon ihop mitt blivande arbetsbord till sykammaren. Skivorna är någon billig enkelskrivbordskiva från Ikea, 120 cm långa och 60 cm djupa. Hade tänkt minska djupet först men det blir nog bra så ändå. Sen köpte han åtta ställbara ben, Olov. Så kan jag justera höjden utifrån vilken stol jag sen kommer ha!

Sen var grundmöbleringen klar och det dags att börja fylla med tyg och sybehör! Och som jag fyller! 
Här har jag väl lastat upp två flyttlådor med trikåtyg som ska vikas och sorteras ner i plastlådor från Ikea!
Idag har jag kommit en bra bit på vägen och nästan allt trikåtyg är undanstuvat.
På bilden ovan syns sju plastbackar av totalt åtta. Sen har jag ett trådbackställ, antonius, från Ikea med enfärgad trikå, randig och prickig trikå, mönstrad velour och enfärgad velour. Utöver det då... En hög med fleece, en hög med trikå som ej har någon back, en påse med trikåtyg där jag sytt vad jag planerat av men där det är så pass mycket kvar att det räcker till fler plagg. En påse med bitar till prematursömnad och en påse med minispill som jag spar som ev fyllnadsmaterial. 

Mer saker som ska in i sykammaren:
Alla vävda tyger, ca 1.5 flyttkartong...
En kartong med gamla jeans.
En kartong med övrigt pysselmaterial
En kartong med mönster och syböcker, men till det har jag åtminstone planerat in en hylla, den är bara inte på plats än.

Nu har jag vilat en stund på soffan så nu smiter jag ber i min sykammare och fortsätter uppackning! Får se om det kommer en uppdaterad bild över läget senare ikväll!