söndag 30 november 2014

Juliga kläder!

I år hade jag hittat ett superfint tyg som jag skulle sy julkläder i, både till mig,grabbarna och sambon. Såg att både MeMbA och Strömming skulle ta in det och jag bevakade dessa minutiöst. MeMbA var först ut med en förbokning och jag slog till. Men tyvärr blev det problem med tryckningen av tyget så det blev aldrig något. Jag fick tänka om... Det är inte min starka sida men jag hittade annat juligt tyg hos MeMbA som jag beställde istället.

I helgen har jag sytt i dessa till grabbarna, tanken är att de ska ha dem på årets julkort samt på förskolans luciatåg. Framför allt den stora sonen vill inte "klä ut sig" i tåget så vanliga kläder med luciatågsinspiration är mycket bättre för honom. Han ville vara pepparkaka så jag tror detta kommer bli kanon!

Själva sömnaden kantades av en massa maskinproblem. Men nu är det klart!

Jag behövde ett nytt byxmönster inför detta och hittade ett i senaste Ottobre (6/2014). Tog dock bort fickorna och gjorde tajtare mudd i midjan för att kunna skippa snörningen. Hade dock behövt ännu tajtare midjemudd... Benmudden är lång, på bilden uppvikt och det är den även på grabbarna. Perfekt att växa i. Sydde storlek 98 och 110 fast mina grabbar har 92 och 104, så det blev rätt stort men det gjorde inte så mycket.
Även tröjmönstret är nytt. Jag övergav det raglanmönster jag sytt av så många gånger förr och körde på ett vanligt. Även detta ifrån nya Ottobre. Mönstret hade även fickor men det skippade jag denna gång. Tyckte inte det tillförde så mycket till just dessa kläder men jag funderar på att testa det vid ett annat tillfälle.
Tröjan blev rätt bred och det förstärks även av modellen. Det är lite fyrkantigt med vanliga ärmar istället för raglanärmar.

Tröjorna är sydda i stretchfrotté, vilket jag inte sytt av förut. Men det får helt klart godkänt, jättemysigt. Dock väldigt smuligt, så dammsugningen krävs. Men när det väl är ihopsytt slutar det smula!
Byxorna är i velour, och är supergosigt. Mudden är också köpt från MeMbA och är bland den tjockaste jag använt, en jättebra mudd.
Det var inte lätt att få bra bilder på två bus som inte vill vara still eller med på bild. Projektet att fota till julkortet var också intressant, vi hoppas vi fick någon bild som går att använda! Ska sätta mig med det ikväll är planen.

Syjunta i Gullringen!

I mitten av november var jag till Gullringen på syjunta. Det var de från syjuntan i Vimmerby, - några och + några andra. Vi sydde mellan kl 9 och 18, en heldag med sömnad.

Jag sydde klart två klänningar till mig själv och sen påbörjade jag två tröjor till grabbarna. Dessa sydde jag sen klart veckan som följde.

Tröjorna är i storlek 98 och 110. Mönstret är ett från Ottobre, ett raglanmönster som jag sytt mängder av. Blir lätt så när det är ett fungerande mönster. Tyget, både Krokodilen-i-bilen och prickarna är från Liandlo om jag köpte på Syfestivalen nu i höst!
Jag valde att centrera krokodilen med ettan på den stora och krokodilen med tvåan på den mindre. Lika så med ärmmuddarna. Vem vet, nu kanske även herrn här i huset vet vilken tröja som är vems. Ettan till han som kom först! Men det återstår att se!

Sen sydde jag mitt första klänning från denna underbara japanska bok. Valet föll på modell M.
Jag valde ett lite roligt tyg som jag köpt på Panduro för rätt längesen. Där tyget ger intryck av att olika tyger sytts ihop. Jag pusslade en hel del när jag klippte ut bitarna.
Det var jätte roligt att sy i vävt tyg igen, väldigt längesen sist, i alla fall när det gällde att sy kläder i vävt tyg.
Lite kom ihåg till nästa gång. Lägg ner mer tid på att göra FBA! Ärmen var något trång. Fundera på fickor i sidsömmen istället!

Sen sydde jag även en Onion 2045. Helt klart ett användbart mönster, men lite småjusteringar ska jag göra även på detta. Tyget är köpt från Jonic!
Vill få lite mer vidd i kjoldelen, från övre delen på höften och ner. Sen behöver slaget/slitsen vara bredare, nu viker avigsidan ut sig och det är ju inte så snyggt.
Slitsen är rätt djup så en täckande topp/linne/bh behövs. Kanske gör jag den mindre djup nästa gång.