måndag 31 mars 2014

Sytt till en liten bebis!

I höstas frågade en vän till mig om jag inte kunde sy något till deras kommande bebis. Det kunde jag absolut göra. Vi bestämde att de skulle välja tyg, ett mönstrat jersey, ett enfärgat velour och sen kompletterade jag med en halvmeter av något enfärgat att kanta med. Valet föll på Skogen från Mjuka tyger, och till det ett brunt velourtyg. Utifrån bilderna på nätet valde jag en enfärgad grön historia att kanta med. Den enfärgade blev jag inte så nöjd med och valde själv att även komplettera med lite oranget. Tanken var god, men jag skulle nog ha letat efter en bättre grön, alternativt valt en mer bränd orange. Men nu blev det som det blev och det blev ändå rätt okej.

När vi diskuterade vad jag skulle sy var jag inne på en filt, en body, ett par muddbyxor, en mössa och kanske någon dregglis. Sen skulle jag fylla upp med vad tyget räckte till.

Resultatet blev, en dregglis (brun velour på baksidan), en filt (ca 90x70 cm), en mössa (enfärgad inuti), två muddbyxor (ett par harems och ett par vanliga). Byxorna är två olika mönster från Ottobre. Filten är vändsydd med en dekorsöm på rätsidan, mycket smidigare än att kanta!
Det blev även en fuskomlott, en Happy Squirrel från Ottobre. Jag kapade av det bakre framstycket en del för att jag tyckte det var lite onödigt tyg. Kanske kapade jag för mycket, men jag kommer sätta en tryckknapp i halsen som ändå låser fast bitarna.

Sen sydde jag två vanlig body med raglan ärm, mönster från Ottobre. Den ena är helt i tyget Skogen och kantad med orange jersey. På den valde jag att göra ett sprund i halsen då jag tycker att denna modell är rätt tjajt över huvudet på små nyfödda. När jag sytt modellen i större storlek har jag bara muddat halsen och det har gått bra.

På den andra är det tyget Skogen på framstycket och ärmarna, baksidan och kantningen är gjord i den enfärgade gröna jerseyn. I detta fall gjorde jag knäppningen i den ena främre raglansömmen. Det var den sista jag sydde och så här med facit i hand så var det inte så tokigt med de gröna ihop... Men tack vare att jag kompletterade med den orangefärgade jerseyn så fick jag ihop lite mer saker!

På den gröna satte jag en liten applikation på rumpan för att det inte skulle bli allt för bara grönt! Applikationen kunde jag fått lite mindre bubblig om jag inte hade envisats med att ha så bråttom... Hade bara sånt där papper för att stryka på själva applikationen, skulle stärkt upp tyget jag sydde fast den på också, men så blev det inte.
Kläderna är inte överlämnade än, men förhoppningsvis snart. Deras lille pojk har jag berättat om tidigare. Han föddes redan i v.26 och har varit en liten krigare sen dess. I förra veckan fick de sin första permission och förhoppningsvis snart får de komma hem med tuffingen.

Byxorna och bodysarna är sydda i storlek 56. Jag har bara lite småspill kvar av Skogen tyget, lite lite av det enfärgade gröna men en rätt stor bit kvar av velouren. Kanske skulle det räcka till ytterligare ett par muddbyxor, ska höra med föräldrarna om de har något önskemål på vad de vill göra med den biten.

Nu kommer ett litet maraton! Vecka 12 (inte 13) och 14!

Jag har visst svårt att få ihop ett inlägg i veckan :) men det gör inte så mycket, jag tar det när jag har tid och ibland blir det fler veckor åt gången!

Vecka 12 - Om jag bara fick sy ett par brallor till skulle det vara...
...till mig själv! Jag skulle då göra det ordentligt. Jag skulle göra alla möjliga justeringar så att det skulle bli ett par byxor som passade mig perfekt. Jag tycker i och för sig inte om byxor. Men jag skulle vilja lära mig det här med byxsömnad ordentligt. Min nuvarande kroppsform är inte den roligaste för att sy byxor, korta stabbiga ben, stor rumpa, ingen direkt midja och skulle byxorna gå upp till midjan så vill jag ändå inte ha dem så högt upp.


Jag är lite mer förtjust att gå i trekvartsbyxor, vilket är lite intressant med tanke på att det är midjedelen som jag brukar ha problem med när jag köper byxor, men tydligen inte samma problem på trekvart. Snart är det dags för den säsongen, så vem vet, jag kanske kan sy mig ett par.


Jag har två byxmönster hemma som jag vill testa! De första, riktiga byxorna är Thurlow från Sewaholic som jag tror är en modell som skulle kunna passa mig, bara jag får måtten rätt. Är även sugen på att sy ett par av dessa som trekvartsbyxor. Det tror jag kan bli snyggt och skönt!

Sen skulle jag vilja ge mig på att sy ett par Espresso Leggings från Cake Pattern (köpta av Strömming). Detta mönster, är precis som alla andra mönster jag har stött på från Cake Patterns utformade efter sina egna mått. Jag har tidigare sytt mig klänningen Red Velvet och jag har mönstret på klänningen Tiramisu hemma. På dessa klänningar kan jag redan vid utklippning/avritning av mönstret justera min byststorlek, de anpassas efter mina mått på byst och midja. Mycket smidigt. Detta leggings mönster ska också vara anpassat efter min egna kroppsform, min rumpa, mina höfter, min längd. Låter lovande, men även lite avskräckande. Jag vet att det tar tid att få till ett perfekt mönster, och det tar tid att konstruera detta, så jag drar mig för det.

Vecka 13 - Tada! En bild från min arbetsplats
Nej ni, det är får vänta till senare denna vecka. Imorgon börjar jag jobba igen efter 10 månaders föräldraledighet. En gammal bild gör sig inte rättvist, det får bli en färsk närbild på mitt skrivbord eller något sånt. Jag jobbar nämligen på ett skyddsobjekt med fotoförbud!

Vecka 14 - Ett tyg jag saknar i min tygsamling (trikå)
Än så länge kan jag väl inte säga att det är något som jag direkt saknar. Det har funnits många fina tyger innan jag började sy i trikå som jag då av förklarliga anledningar aldrig lagt vantarna på, men inget jag heller saknar. Det finns många tyger som jag är på väg att beställa men som jag inte gör, när det kommer till tyg måste man ju prioritera. Ibland väljer jag bort, ångrar mig och beställer senare, ibland går det inte att beställa senare, men då har tåget gått.

Men så klart finns det tyg jag har suckat lite över att jag inte kommit över.
Detta är ett tyg av Maud Fredin Fredholm. Stoff och Stil har ju sålt ut massor av hennes gamla underbara tyger. Jag norpade åt mig tre olika tack vare en väldigt snäll vän. Förutom de tre jag själv har kommit över så har jag sett en del andra underbara som jag så gärna skulle vilja lägga vantarna på och detta har jag till och med bjudit på på Tradera men det fanns några som var betydligt mer villiga än mig att betala för det. Bilden på det har jag lånat från en nätet! Visst är det underbart!

fredag 7 mars 2014

Vecka 10 och 11

Jag är väldigt veckovill har jag insett... trodde fortfarande det var vecka 10 men när jag skulle plita ner det inlägget insåg jag att det visst redan är fredag i vecka 11. Ja ja, det här är min sista föräldralediga månad och då får jag vara lite förvirrad! Snart börjar jag jobba igen och då blir det lite ordning i hjärnan på mig.

Vecka 10 - Det här inspirerar mig!
Alla andra kreativa människor ute i cyberspace! Efter att jag har hittat så många sysidor på facebook har jag blivit överröst av inspiration. Sidorna är lättillgängliga och via alla kreativa personer där hittar jag in på deras bloggar och får än mer inspiration. Bloggar har jag följt länge, men de uppdateras inte riktigt lika ofta och jag får ett större flöde i grupperna. Grupper som jag ofta hänger i är "Vuxna sytokar" och "Vi sytokiga".

Jag är inte så fast i Pinterest-träsket som många andra. Men jag har hittat dit och börjat samla på mig inspiration. Ofta när jag till exempel hittar en klänningsmodell jag gillar så brukar jag både söka i Pinterest efter bilder på dessa men jag bildgooglar även, google är en guldgruva!

Skulle vilja säga att natur, hav, väder mm inspirerar mig, men nej det gör det inte. Möjligen kan det ge mig lite energi men inte så mycket inspiration!

Vecka 11 - En grej som gör mig vansinnig när jag syr!

Det mest frustrerande är när min kära Pfaff krånglar. Vilket den i princip bara gör efter ett undertrådshaveri. Då brukar en liten liten pigg inne i undertrådshuset hamna i fel läge och sen blir det så mycket trassel. Trots att jag vet vad felet är och när det brukar uppkomma så hamnar jag ändå i den situationen allt för ofta.

En annan sak som gör mig vansinnig är dålig tråd. Sömmarna blir dåliga, tråden går av, allt blir bara skit. Nu för tiden gör jag allt för att undvika all tråd från IKEA och dessutom, tråd har ett bäst före datum. Gammal tråd är inte bra, speciellt inte gammal tråd som är dammig. Ny tråd som också är dammig är inte heller bra.