måndag 27 januari 2014

Helikopterklänning

Har sytt mig en Ceciliaklänning (Onion  2035 för den oinvigde)! Den blev så himla skön och jag är supernöjd! Sydde den med långa, vida ärmar denna gång och det blev jättemysigt.

Tyget köpte jag redan sommaren 2012 på Jofotex. Redan då var planen en tunika till  mig själv. Sen kom en period av graviditet, föjt av en amningsperiod. Ammar visserligen fortfarande men inte så mycket så nu kan jag sy vanliga kläderigen. Så nu är det dags att börja avverka tyghögen som är ämnad åt mig själv :)

Idag har jag och grabbarna matchat varandra!

tisdag 21 januari 2014

Prematurinsamling

Har en nära vän som har fött en liten son. Han föddes i vecka 26 och kämpar på för att klara vardagen och bli en stor och stark bebis!

Jag ville sy till honom. Surfade runt en hel del och hittade in till en blogg som organiserar insamling av kläder till prematurbarn. Jag har läst om det innan men det har inte fastnat. Men denna gång gjorde det det. Jag insåg att jag också kan göra skillnad. Att jag har massa småstuvar som kan bli fina små prematurkläder till barn som verkligen behöver det.

Det finns en facebookgrupp där massor med matnyttig information finns. Mönster, länkar till olika insamlingar och kontakt med de som organiserar insamlingen. Det kommer även fina bilder från familjer som har fått hjälpen! Gruppen är stängd men det är bara att ansöka om medlemskap! https://www.facebook.com/groups/695608890455692/

Så nu ska jag sy, både till insamlingen och till mina vänner! Jag skar igår ut en massa små mössor och lite bodys av mina spillbitar, av mina små spillbitar som jag sparat för att kanske kunna sy babyvantar eller för att använda som stoppning. Dessa räcker till kläder åt dessa små underverk. Helt otroligt. Min plan är att alltid skära ut lite bitar till prematurkläder samtidigt som jag syr något annat, istället för att fylla på spillhögen. Sen kan jag sy ihop minikläderna när tid finns. Jag kommer nog främst delta i insamlingen till Linköping, det ligger närmast hittills, och de har en överlämning av kläder i februari.

Igår blev det ett gäng mössor! Det är så himla små dessa mössor. Förstår inte att någon kan vara så liten. Men jag har följt de mått som tipsas om i gruppen och när jag kollar på vanliga huvudmått för bebisar födda runt v.30 så ska dessa passa perfekt. Helt konstigt.

Red Velvet



När jag skrev förra inlägget om Tjuv- och polis började jag fundera på om det verkligen var det enda jag sytt detta år. Men så slog det mig att jag ju faktiskt har knåpat ihop en Red Velvet också. Red Velvet är ett mönster från Cake Pattern som säljs av Strömming här i Sverige. Dessa mönster är lite smarta, de är även anpassade för oss med större byst. Så det redan vid mönsterklippningen justeras. Bra tycker jag som inte är så bra på FBA som det kallas. Men bara genom att rita av detta mönster har jag lärt mig massor.
Red Velvet klänning

Det har varit en sew along på denna klänning vilket också har gett mig mycket hjälp och tips för sömnaden. Inläggen finns kvar så det är bara att gå in på den och följa den när du ska sy din egen Red Velvet!

Bystvecken funkade inte för mig. Fick sprätta bort dem men behöll vecken. Om jag syr fler kommer jag rynka istället.

Sydde med så kallat saxveck på kjolen. Man kunde välja på det eller boxveck. jag inbillar mig att min mage skulle förstärkas av boxvecket och valde därför saxvecket. Där blev istället höfterna lite mer markanta och inte heller dom behöver jag förstärka. Men det kunde jag sy bort i sidsömmen. Så i slutet blev jag nöjd med lösningen.

På bilden är klänningen inte fållad. Det är gjort nu och jag har använt den i vardagen men har inte tagit någon bild.

Tyget är en av stuvarna jag köpte på Ohlssons på rean på annandagen :) Halva stuvpriset var ju inte illa!
Vad de andra tre stuvarna ska bli återstår att se... dessutom kommer nog även detta tyg räcka till en tunika till. Kanske blir det en Cecilia, vi får se!

lördag 18 januari 2014

Tjuv och polis!

Äntligen har symaskinen varit framme! Tiden är nästintill obefintlig nu men dessa projekt har fått ta sin lilla tid. Ritat ett 80 mönster en kväll, skrivit ut prematurmönster en annan kväll. Nålat en dag, skurit ut tygbitar en kväll, lite lite åt gången helt enkelt. Så idag när liten sov, däckad i fem timmar efter första babysimmet för terminen :), och stor också sov middag så tog jag fram mina maskiner och sydde. Hann nästan klart innan stor vaknade, satte honom framför en film så jag fixade de sista sömmarna. Liten vaknade när det bara var knappar kvar! Tack grabbar för det!

Tröjan och bodyn är beprövade mönster från Ottobre, har sytt många av dessa tidigare. Det enda som var nytt var storleken på bodyn, liten har blivit stor och drar nu storlek 74/80!

Omlottbodyn är ett prematurmönster, jag hittade det på denna blogg. Via den hittade jag även in i deras facebookgrupp och kommer definitivt sy mer prematurkläder och skänka till neo-avdelningar runt om i landet, kanske främst Linköping för min del.

Denna body ska dock till en alldeles speciell liten kille. Min väns lille kille som föddes redan i vecka 26 strax innan jul. Nu håller jag alla tummar och tår att det ska gå bra för honom. Det har varit lite skakigt men sist jag hörde med henne så hade det vänt uppåt igen! När han blir tillräckligt stor och stark ska han få denna! De ligger i Linköping nu och därför kommer jag stödja dom lite extra i framtiden!

Tyget är det populära Tjuv och Polis från Lilofant! Jag har egentligen aldrig varit ute efter det. Men helt plötsligt när de sista undangömda metrarna skulle säljas så slog jag till på en bit. Köpte bara 0,5m av det och lika mycket av det randiga. Men det räcker ju rätt bra ändå och jag har lite kvar som definitivt räcker till mössa till den lille kämpen. Får se om jag snart får tid att knåpa ihop även den! Röda mudd och kantningen är från mina gömmor och är ett rött enkelt jerseytyg! Tycker det bryter av fint mot Tjuv och polis-tyget!

lördag 4 januari 2014

Sytt till mig själv under 2013

Året inleddes inte med så mycket sytt åt mig själv. Jag sydde en guldklänning inför Balliancens jubileum i mars, men för övrigt på våren var det skralt med egosömnad. Ja med sömnad för huvudtaget, men lite fick jag ihop till A och till E som då låg i magen. Kanske var det just därför det var skralt på våren.
Klänning till Balliancens jubileum!
Sen under sommaren flöt sömnaden på, både till mig och till grabbarna. Under hösten minskade sömnaden igen, sambon började jobba och minstingen krävde mer och mer tid! Men lite fick jag ihop och ett par syjuntor gjorde att sykvoten ändå höll sig hyfsat uppe!

Första amningsanpassade Cecilian (Onion 2035) i billig stuv från lokala sybutiken, men i ett läskigt polyestermaterial som blir både varmt och statiskt.

Nästa amningsanpassade Cecilian blev det i fina dalahästarna och syddes klart till midsommar! A kallar den för "havremopparna"! Den har varit en riktig sommarfavorit och har fortsatt vara en favorit hela året ut! Hästarna, med både stora och små, hittade jag tillslut på Jofotex! Det var betydligt lättare att hitta hästarna utan de stora på, men jag tycker det med de stora är så mycket finare!
Midsommar Cecilia
Sen testade jag att sy lite omlottmodeller! De kommer ju funka fint även efter amningsperioden. Här i fina lila vesporna. Tyget inköpt på Jofotex! Omlottmönstret är Onion 2012, egentligen för vävt tyg!
Moppe-omlottis
Nästa omlottis blev i ett tyg från Jofotex! Härlig klänning som fortfarande är en favvis!
Rosa-omlottis
Här är en randig Cecilia i ett tunt jersey-tyg som jag köpte på Jofotex! Fantastisk skönt! Denna har jag insett att jag aldrig har visat, vare sig i bloggen eller på facebook. Konstigt. Så jag fick ta ut den ur garderoben och fota den idag.
Randig Cecilia
Klöver Cecilian är en riktigt skön favorit! Men den blev tokigt sydd vid själva omlottdelen, där det blåa sitter. Men den är skön och den fyller sin funktion!
Klöver Cecilia
På höstens första syjunta sydde jag mig en vanlig Cecilia i det fina godistyget från kameleont. Tyvärr räckte det inte till en hel tunika så jag fick ta svart liv. Livet är för stort och jag kommer korta av det när jag slutat amma och brösten blir lite mindre. Nu är det ändå okej. Då funderar jag på att byta ut det till godis igen nu när jag har köpt på mig mer :)
Godis Cecilia
En omlottis blev det sista jag sydde till mig själv. I ett tunt fint jerseytyg som jag hittade i en av alla tyggrupper/sidor på facebook! Denna kantad med vikresår!
Blommig-omlottis
Många plagg i år har varit amningsanpassade. Några planerar jag att sy om när jag har slutat amma, andra går att ha kvar som de är!

Det har ju faktiskt blivit lite kläder under 2013! Dessutom har jag ju allt jag sytt till grabbsen också, mössor, Susie och gardiner mm! Hoppas på ett bra syår även 2014!