måndag 16 september 2013

En till amnings-Cecilia!

Det blev en till amningsanpassad Cecilia!
Igår kväll när båda barnen hade somnat, sambon flytt på jobbresa och lugnet hade lagt sig, behövde jag något att pyssla med. Jag har tidigare i år sytt tre amningsanpassade Cecilior och två omlottisar som funkar utmärkt att amma i. Men Ceciliorna är bättre, de visar ju inte så mycket hud som omlottisarna under själva amningstillfället och dessutom behöver jag inte ha något linne under vilket en varm Nina uppskattar!

Först stod jag länge och väl och tittade på alla mina tyger, på alla fina tyger jag köpt de sista veckorna. Men så blev jag lite praktisk. Kommer jag vilja ha de amningsanpassade plaggen sen när jag har slutat amma? Tanken är ju att jag ska sy ihop öppningen sen, men de kommer ju ändå vara mina gamla amningskläder. Så vill jag använda dem sen? Var lite osäker på det och valde därför att inte klippa i de finaste tygerna (även om jag längtar efter att få göra plagg av dem och använda dem nu). Tog först fram ett av tygerna jag köpte i sommar på Jofotex, men det räckte inte. Det hade räckt till en vanlig Cecilia, men inte amningsanpassad. Så det får vänta till sen. Tror det bara var 1.2 m långt, tog det sista på rullen. Så lite velande hit och dit tills jag tillslut hittade det gamla klövertyget. Ett av de första mjuka tygerna jag köpte in. Då när jag hade bestämt mig för att bara handla tyger som antingen hade rött och blått som färgbas eller gult och brunt. Då var tanken att sy till lilla A som var precis född. Där av de blåa, för blått hade jag nog inte köpt till mig i första hand. Men det är som Nattåget, som jag också har i den blå/röda färgställningen. Passar A och även E jättefint, men inte till mig. Men det här blev till mig!

Denna gång förlängde jag Cecilian med 12 cm. Jag tycker ibland att de andra är något korta, vill att det ska vara mer som klänning än som tunika. Jag är väldigt nöjd med längden!

Däremot så drar det sig lite. På de andra så kan man se i ärmhålet att den inre biten med resårkanalen drar lite i sidsömmen. Denna gång sydde jag inte fast resåren i sidan, men istället så drar kantbandet på bystdelen massor istället. Så det blev faktiskt lite veckigt på ryggen. Men det skiter jag i. Klänningen är gudomligt skön och jag tänker har den på mig imorgon!

Tyget har jag för mig att jag köpte på Mjuka tyger. Kantningen är gjord med blå jersey köpt på Skroten i Kinna!


söndag 15 september 2013

Big Susie

Igår kväll blev det sytt en Big Susie. Fick idén redan när jag sydde den förra vanliga Susie:n att det skulle vara praktiskt med en större.

Min första tanke var att bara dubbla alla mått och sen köra på samma sömsmån. Men så kom jag på att vecken då skulle bli breda och att det istället vore bättre att bara öka antalet. Så jag skar ut bitar som var ca dubbelt så långa och började montera ihop. Insåg att jag inte behövde en som var exakt dubbelt så bred utan la faktiskt bara till två remsor per stycke. Sen mätte jag ut hur bred den blev och klippte till övre biten. Gjorde den dubbelt så hög som orginalet. Så ja, på höjden gjorde jag den dubbel men bara lite bredare. Mätte därefter ut hur stora bitarna till fodret skulle vara. Sydde även denna med vaxduk för att lätt kunna torka ur och göra rent den.

Denna gång sydde jag som Patty tipsade om med dragkedjan så denna gång är det inget som fastnar utan den är buslätt att öppna.

Så nu har jag två matchande necessärer. En för småkrafs och en för schampo och andra hårgrejer!

Published with Blogger-droid v2.0.10

torsdag 12 september 2013

Stoff & stil-lagning!

Finaste Jo har varit på Stoff & Stil i Göteborg idag och langat Maud-tyger åt mig. Jag vet inte vem hon var/är men jag gillar det jag sett!

Sammanlagt blev det 7 m! 2, 3 resp 2 m sett uppifrån och ner på bilden. De första och sista är trikå och det mittersta vävt! Underbart!

Published with Blogger-droid v2.0.10

onsdag 11 september 2013

Min necessär a la Pattydoo!

Nu har jag också sytt mig en Susie  efter patty doos tut!

Hur rolig som helst att sy. Jag sydde min med vaxduk som innertyg och då behövde jag inte ha något stabiliserande foder. Jag kommer dock sprätta bort mina stickningar vid dragkedjan då fodret drog upp sig lite och nu fastnar i dragkedjan. Tror det kommer vara lättare att hålla undan utan sömmen!

Tygerna jag har använt har jag fyndat på Panduro outlet i Ullared. De hade lite små tygpaket som i sig var billiga. Sen låg detta i den korgen där alla var ytterligare lite billigare. Men just denna saknade prislapp och jag fick det för halva den summan de andra billiga kostade :) Köpte det i april och det lilla jultemat var nog det som avgjorde priset. Vilket passar mig som gillar röda tyger perfekt!
Published with Blogger-droid v2.0.10

fredag 6 september 2013

Trasig maskin gör mig till shoppingberoende...

Då hushållsmaskinen för närvarande strejkar och jag inte kan sy något med tvillingsöm så blir det inte något syende alls här hemma i stugan. Jag vill ju bara sy fina trikåklänningar till mig själv och gosiga trikå tröjor och dresser till mina älskade pojkar. Till det behöver jag min tvillingsöm och det klarar inte skitmaskinen av.

Istället shoppar jag ännu mer tyg. Jag har ju jättemycket fint som jag bara längtar att få sätta saxen i och sy upp till mig själv.

Idag blev det beställt 1.5 meter av detta underbara tyg från MeMba Design!
Skooters Pink
Det kommer bli ytterligare en fin scooterklänning till mig :) Och jag hoppas få ut något till Alfons i detta tyg också. Kanske en mössa eller så. Han har precis fastnat i serien Stadens Hjältar och så fort vi sätter igång ett klipp på youtube så vill han veta vart vespan är och blir jätteglad när han ser henne. Hon är ju också rosa!

Även om jag har blivit shoppinggalen har jag besinnat mig lite. Jag har inte beställt 2 meter tyg från Jny också, fast det kliar i fingrarna för att göra det. Kanske får det bli oktobers tyginköp istället. Tänker inte lägga upp en bild på det fina tyget, men jag kan ju viska lite "lila tyg med fina lila/rosa/orangea flamingos på" Helt underbara!

Otoligt fina tyger - men inte ens dessa kan lindra smärtan i själen

Föll till föga i förra veckan och köpt mig fyra meter tyg till från Znok! På beställningen stod 2 meter av de underbara Fields ritade av Johanna Ahlard. Jag missade ju dessa i min förra beställning och har gått och suktat länge efter dem.
Fields - Rosa

När jag ändå var i farten klickade jag hem ytterligare 2 meter tyg, kurbits också de av Johanna Ahlard! det var något av en chansning, jag gillar lila, jag gillar kurbits och det finns ju 50 % dalablod i mig. Men gillar jag färgsammansättningen... nja helt hundra kan jag inte säga att jag tycker att de är, men det är något i tyget som jag faktiskt älskar. Så det kommer jag kunna sy något fint av är jag helt säker på. Får dock se om det blir en hel klänning i tyget eller om det blir detaljer på en klänning och lite annat. Det får inspirationen i framtiden utvisa.
Kurbits - Lila
Kvalitén på båda tygerna är fantastisk och båda är än mer fantastiska i verkligheten!

Måste också ge Znok sex stjärnor av fem för den snabba leveranstiden. Jag la min beställning i onsdags, betalade in pengarna via bankgiro på en gång och redan på fredagen låg paketet i min brevlåda. Det kallar jag service och fantastiskt smidigt!

Det tråkiga och jobbiga i sammanhanget var att barnens farmor hastigt gick bort natten mot lördag. Livet är fasiken inte rättvist och det går så himla ont i mig. Är så tacksam över den sommaren som varit och den fina tid vi har haft tillsammans denna sommar. Men hur sjutton förklarar jag för en två åring som älskar sin farmor, som har umgåtts med sin farmor hela sommaren, ja sist helgen innan, att farmor inte längre finns? Vi säger att farmor är död och att vi inte kan träffa henne mer, då tittar han på oss och säger bara "men jag vill träffa farmor". Ja älskade barn, det vill vi också. Han är bara två år så han kommer klara det hela fint, men vi vill ju att han ska minnas sin farmor, sin bästa kompis, och det kommer ju inte gå. Vi kan hjälpa honom, men det kommer bli våra minnen som han kommer minnas. Bättre det än inget.