tisdag 27 augusti 2013

Nya gardiner i vardagsrummet




Jag brukar säga att gardinsömnad är bland det värsta som finns. Den här gången såg jag dock fram emot det.  Har gått och suktat på tyget rätt länge och för halva priset slog jag till. Tur för mig att det fanns bara 4,2 meter kvar och jag räknde med 4 meter!
Tyget skulle nog göra sig bäst som längder men det passar inte i vårt vardagsrum. Så en enkel kappa fick det bli. Jag valde att använda hela längden och på så vis få lite rynk.

Fållade först kanterna. Var ordentlig och strök först. När jag skulle börja sy kom jag på att jag inte hade zickzackat kanten. Jag som alltid gör det. Tänkte först skita i det men det går emot mina principer. Bara att vika ut och göra rätt från början. Men tack vare att jag hade strykt ordentligt så var det lätt att vika tillbaka och sy sen.
Sen sydde jag kanalen. Vek ner 14 cm och strök. Vek in nerkanten så att viket blev 12,5 cm. Sydde en stickning upp till och vanligt längs ner. Sen måttade jag ut på mitten ungefär och sydde en söm rakt över. Kanal klart! Vek därefter ihop tyget och la den ofållade kanten kantikant mot överst på kanalen. På så vis fick jag ut ett bra mått på hur långt ner gardinen skulle gå. Stök nerkanten och klippte sen bort viket med lite sömsmån. Zickzackade kanten, vek in och sydde. Klart!
Missen.... att gardinstången har ett stöd mitt på som jag inte tänkt på... måste klippa upp kanalen där.

Miss 2 - symaskinen tjorvade. Trasslade efter ca 15 cm söm. Känt misstag och det är en liten metallpigg som behöver justeras under stygnplåten. När jag skulle göra det kom jag åt inre spolhuset,  det i plast och nu får jag inte dit det igen.
Miss 2 gjorde att jag inte kunde sy. När storebror är på dagis och lillebror sov, när det var min sytid. KATASTROF. Slutade med att jag gick ut i garaget och hämtade skitmaskinen, den förskräckliga som jag inte tagit i sen jag fick hem min Pfaff Select 3.0. Men till raksöm och zickzack på ett par gardiner fick det funka. Körde bara av en nål och sömmen blev nästan okej. En rätt bra dag för att vara den maskinen.
Får se om jag ikväll kan få fast spolhuset eller om det blir en tur till servicdoktorn med den. Är nog ändå dags nu. Men han tar sån tid på sig,  sist var maskinen borta i näsan tre veckor...

Uppdaterat: förutom att jag har flyttat på bilderna kommer här en bild på gardinen i dagsljus, svårt att ta en bra bild, men jag vill just visa på det fina ljusinsläppet. Trots att gardinerna är mörka så släpper det in bra ljus.
Sen att jag sitter här hemma och försöker vänja mig med alla mönster... Jag gillar gardinen, men vi har så mycket saker hemma och framför allt i vardagsrummet att jag nog borde ha valt enfärgade gardiner men det är ju inte lika fint!

Published with Blogger-droid v2.0.10

torsdag 22 augusti 2013

Missade bilden på syskonmatchningen...


Den skulle så klart vara med i förra inlägget men av någon anledning försvann den.

Glömde även skriva om ändringen jag gjorde i halskantningen på lillebrors dress. Testade att kanta en av de främre raglansömmarna och det kunde ha blivit jättebra om inte bitarna glidit isär när ja sydde ihop sidsömmen. Plus att jag inte fick till övergången till den vanliga halskanten på bästa sätt. Men jag är nöjd!

Avslutar inlägget med en bild på söta brosorna och den förskräckliga babysittern!


onsdag 21 augusti 2013

Syskonmatchande lejon!

Vår nybliven 2 åring fick inget hemsytt i födelsedagspresent av sin mamma. Men som den augustikille han är behöver han ju ha en tröja med lejon! Sydde i det raglan-mönster jag har använt till hans senaste tröjor men gjorde den med kort ärm denna gång. Hur tänker jag egentligen? Till sommaren har jag sytt med lång och nu när den börjar närma sig slutet då tar jag kort??? Fördelen med lång mitt i sommarvärmen är att den skyddar både mot sol och mygg. De tyger jag har sytt i har varit tunna och svala!

Sen hade jag tänkt sy en sparkdräkt till en kompis som ska få barn i dagarna. Klart ett litet nyfött lejon ska ha en lejondress. Problem är bara att han inte har kommit än. Det kanske inte blir ett litet lejon. Så istället blev det en dress till lilla E.

Lilla E som inte är så liten längre. Han är snart 3 månader och framför allt betydligt längre än sin storebror vid motsvarande ålder. Tänkte först sy storlek 62 men garderade mig med storlek 68. Lite bylsigt är mysigt på de små! Istället för kantning i ärm- och benslut satte jag en liten mudd. Dessutom körde jag dessa sömmar på den vanliga maskinen,  så smått att få in dessa i ol.

Tyg: Lejon från Stoff & Stil samt röd mudd hittat i skåpet och inköpt någon gång... kanske även den S&S.
Mönster: Raglan-tröja från Ottobre, stl 92. Minns ej vilket nummer, tror den finns i fler.  Dressen heter Villikko från Ottobre nr 1/2013, stl 68.
Att tänka på: Nästa gång, sy två sömmar på grenkilen på Villikkon, det blir knöligt annars, en från varje håll.
Dagens klant: satte en tryckknapp fel, den i mitt på grenen men faktum är att den får stanna där. Har vänt piggen åt fel håll men knäppningen fungerade ändå. Svårt att förklara hur men det passade.

Published with Blogger-droid v2.0.10