söndag 20 januari 2013

Babynest!


Nu har jag också sällat mig till den stora skaran av syfanatiker som har sytt mig ett babynest!

I facebookgruppen Vi Sytokiga finns ett dokument över tutar på hur man syr ett babynest. Jag har kikat på alla och inspirerats. Kollat tyg- och materialåtgång, mått mm. Jag bestämde mig för att göra ett lite större än de flesta mått visade. Så efter lite tankevurpor hit och dit (återkommer nog till dessa) blev mina mått 60x40 cm på bottenplattan. Totallängden på tyget som bildade korven blev 2 meter och den var 40 cm bred.

Det var lite roligt hur jag tänkte på materialet. Köpte 1.5 meter av det tänkta tyget, blev mycket kvar, men jag kunde inte nog inte köpt så mycket mer om jag inte hade velat skarva ännu mer. Band och snöre till kanalen köpte jag två meter av, men som tur var fick jag det med lite överflöd, framför allt på snöret och det var skönt det. Sen det här med fyllningen... jag har i Sytokigagruppen läst att som madrass finns det en "vadd"/skumgummimadrass att köpa billigt på Jysk. Hittade bara en möjlig variant när jag var där och skulle handla, och den var prissänkt till 100 kr (å andra sidan när jag var där igen, var det samma pris, så det kanske är rätt vanligt). Däremot insåg jag när jag skulle stoppa in den att den var 5 cm tjock, och i de flesta beskrivningar på nätet så var vadden mellan 2-3 cm. Som stoppning till korven tipsar sytokarna om att köpa billiga kuddar på IKEA och använda dessa som fyllning. Då mina besök på IKEA inte är så frekventa, ligger lite för långt bort tänkte jag att jag fick kolla Jysk även på detta. Minns från olika inlägg att 2 kuddar skulle vara okej. Den billigaste kudden kostade 30 kr, men så hittade jag en på utförsäljning för 35 kr som kändes gosigare och den klarade även 60 graders tvätt. Så det fick bli två av dessa istället.

Till själva sömnaden:
Det som tar absolut längst tid är ju att klippa ut själva tyget. Blir tokig när det inte är helt trådrakt och så hade jag inget bra bord att skära på, och jag är lite väl otymplig för att ligga på golvet som jag brukar. Men tillslut, efter användning av en mängd A4-papper hade jag skapat mig en mall att skära ut efter och då gick allt lite smidigare.

När jag väl skurit ut allt så började jag fundera på sömsmån... så dags då, vet inte hur andra har gjort, jag tog inte med det... Sydde och hade mig men insåg att jag borde gjort nestet lite längre, framför allt med tanke på att jag gjort korven så pass lång. Sydde ihop korven och liggdelen och insåg att ja, den måste vara längre. Så jag förlängde liggdelen en del, vet inte hur pass väl det syns på bilden, men precis där korven är ihopknuten så kan man se på mönstret i stjärnorna att det är lite avkapat. Men funktionen påverkas ju inte.

Satte fem tryckknappar i nederkanten för att hålla inne madrassen, det var enkelt och blev snyggt.

Sydde ihop korven med liggdelen och gjorde det med trestegssicksack, vilket jag också fick tips om i en av beskrivningarna på nätet. Den sömmen syns ju på undersidan av nestet och det var smart att ta en lite finare söm där.

När det sen kom till stoppningen av korven satt jag och funderade på hur mycket vadd jag egentligen hade köpt. Något jag inte tänkt på var hur stora de där kuddarna på IKEA som folk tipsat om egentligen var, det kanske var dekorationskuddar och inte sängkuddar. Å andra sidan gjorde jag min korv totalt 20 cm längre än i de flesta beskrivningar, så jag kanske behövde lite mer än andra. Tur att jag hade två kuddar, en hade inte räckt, men jag har nästan en hel kudde kvar. Har även en bit madrass kvar, så jag har fyllningsmaterial för att sy ett normalstort neste.

Sonen blev väldigt nyfiken på vad det var jag hade sytt och tyckte det var en väldigt rolig och gosig leksak. Perfekt sak att sitta och läsa i!


lördag 5 januari 2013

En bild till :)

När jag ändå höll på att packa upp helgens packning passade jag på att ta en bild även på tyget från Tygkällaren.
1m röda bilar, jersey
1m randigt, jersey
1m rött, velour
1m rött (ser mer orange ut på bilden) jersey
1m svart, jersey
2.5 m rött med vita stjärnor, poplin (bomull) till ett än så länge lite hemligt projekt :)
Känner mig väldigt stolt över inköpet av enfärgat tyg. Det är så tråkigt att köpa och så nödvändigt att ha hemma.
Kom på att jag inte nämnde mitt sista inköp i förra inlägget. I och för sig inte tyg, men jag köpte lite snören och band på Husqvarnabutiken också :)

Published with Blogger-droid v2.0.9

Tyg i stora lass!

Kom hem från Linköping idag och förutom paketet i brevlådan med 75 cm (eller vad det nu var jag beställde...) randigt tyg från Lilofant hade jag med mig en 3 meters stuv från Ohlsson samt ca 7.5 meter olika tyger från Tygkällaren! Kassen från Tygkällaren gick mest åt färgen rött men stuven från Ohlssons skiljde sig lite. Stuven är tänkt att bli en tunika till min syster, den passar henne i färgen. Bilden återger färgen rätt dåligt, det ser blått ut men är i verkligheten mer åt turkost/petrol.

Published with Blogger-droid v2.0.9

torsdag 3 januari 2013

Köpeklänning...



VEST_JACKY klänning 27V2006Under mellandagsrean var jag ute på stan och kikade på lite kläder. Passade på att smita in på en affär som har Desigual-kläder. Jag är lite småkär i dem, men det är inte min plånbok och oftast inte heller min kroppsstorlek. Men titta kostar ju inget. Tittade, inget på rea, tittade lite till. Hittade två fina olika modeller. Prövade båda, och båda satt bra, den ena i storlek L och den andra i storlek XL. Men för 799 kr resp 899 kr så kändes det inte så jätteroligt (tänk vad mycket tyg man kunde få för det :)) Dessutom, den för 899 kr var trasig. Hällan till midjebältet hade slitits lite från vanliga tyget och gjort ett litet hål. Inget man vill betala 899 kr för, och jag var inte ens sugen på att fråga om de hade någon mer i samma storlek, för 899 kr tycker jag inte ens att det borde kunna gå sönder. Nu vet jag inte hur det gick sönder, men ändå. 

Det blev inget köpt, väl hemma kunde jag dock inte släppa dessa två plagg. Surfade runt lite och efter en stund hittade jag XL-klänningen på rea, för 550 kr på sajten miinto.se. Med fri frakt och lovad snabb leveranstid så beställde jag. Den andra klänningen hittade jag ingenstans, inte ens för ordinarie pris, så det fick va. Beställde klänningen i lördags, idag kom den. Snabb leverans tycker jag med tanke på nyårshelgen! Klänningen var jättefin men sen blir jag lite trött på sömnaden. Kikade rätt noggrant på just hållarna till midjebandet. Inser att det visserligen inte var trasig som på den jag hittade här i stan, men ser å andra sidan att hällorna inte är zick-zackade och på väg att repas upp. Visst kan jag reklamera, men det finns ju ingen sån som inte har det på detta sätt. Nu betalde jag ju inte full pris för den och för min del är det ju lätt att åtgärda. Men jag tycker ändå det är dåligt. Tycker att dessa plagg borde vara sydda bättre!
Sen ska man tydligen inte gå in på sidan ett par dagar senare för att leta fram bild på klänningen till sin blogg, för då hittar man den visst ytterligare 100 kr billigare... men men jag är fortfarande nöjd med mitt köp!