fredag 21 december 2012

Julklänning

Jag hade tänkt sy mig en julklänning, en i vit velourtyg med söta tomterenar på. Det blev inte så. Får bli till nästa jul istället.

Sydde mig istället en annan klänning, den är lite röd, så det får tjäna som årets julklänning. Jag var nämligen tvungen att försöka förändra lite utifrån det mönster jag sydde. Använde mig av ett Onion mönster, 2041. Samma som jag sydde klövertunikan/klänningen av i somras.

Jag har tyckt den är lite stor över bysten men samtidigt lite kort. Helt enkelt för stor storlek men inte anpassad efter min byst. Fick lite tips om ett enkelt sätt att göra större kupa men utan att behöva sy infodringar osv. Så jag ville testa, testa innan jag klippte i fina rentyget. Sagt och gjort, tog mig en gammal viskosjersey som jag köpt på Tygsamlarna på facebook. Ett tyg som passar mig, som jag har rätt mycket av och som jag kan testsy lite i.

Själva kompensationen över bysten blev okej. Nu sitter midjebandet klart under bysten istället för på den undre delen av brösten. Men jag hade inte minskat storleken jag sydde efter, tänkte det är lättare att ta in i efterhand än att ha använt för lite tyg från början.

Fick sy in den en del, hade behövt sy in den lite mer just runt ärmar och axlar, men det är så svårt med raglanärm. Så det får duga.
Inte helt nöjd heller med trådraken på klänningen. Typiskt viskostyg, det är så sliskigt att det är svårt att få det att ligga där man vill vid utläggning och klippning av mönstret. Speciellt när det ska vara dubbelt tyg (alltså jämnt :)) Då glider alltid undre lagret iväg och det blir lite snett. Vilket jag tycker syns på mönstret precis under midjebältets del. Det är ju lite rutor i tyget och de sluttar lite där. Å andra sidan så är jag inte helt rak hela tiden så om jag rör på mig så märks det inte!

Ser även en liten rolig effekt på bilden, lite av det röda på tyget blir mer oranget vilket inte alls passar med strumpbyxorna till... i verkligheten är det samma röda färg :)

söndag 16 december 2012

Längesen...


Längesen jag skrev något men lika längesen jag sydde något. Gick hem på föräldraledighet i augusti igen, sydde klart klänningen till bröllopet men sen tog det stopp. En seg och utdragen badrumsrenovering satte först stopp för all form av fritid som inte innefattade ta hand om son och hem.
Men nu har badrummet har varit klart ett tag (tillräckligt länge för att sambon redan krävt ett nytt projekt - klädkammaren...), jag har börjat jobba osv men det närmar sig jul. Då kunde jag helt plötsligt hitta en anledning till att sy - julklapp till systerdotter!
Så ikväll hände det, ritat av mönster, klippt ut tyg, fram med symaskinerna och sen sätta igång att sy. Sökanden gick smidigt och jag blev nöjd!
Tyg - finfina dalahästar från Jofotex
Mönster - modell 116 från Sömnadsmagasinet nr 7/2011 (egentligen ett nattlinne men det beror ju på bäraren)
Published with Blogger-droid v2.0.9