fredag 27 april 2012

Sew-along väskor

Kom på att det kunde vara lite kul med båda väskorna på samma bild. Funderar redan på vad jag ska göra av resten av mitt tyg? Fler väskor, plånbok, nessesär eller annat!


Published with Blogger-droid v2.0.4

måndag 16 april 2012

Först en massa tyg - sen en väska!

Tänkt att något som ser ut så här:
Kan bli något sånt här:

Jag är klar med min Weekender!

Jag är klar med Amy Butlers Weekender Bag som har varit det senaste projektet i sew-alongen hos Karinottila! Den här gången har Karin har som vanligt guidat oss i detta projekt och har gjort det med bravur och på slutet hoppade Helene bakom bloggen Hello syr och pysslar in och var lika fantastisk hon!

Helgen har gått åt till att sy ihop fodret. Jag valde att göra lite olika fickor inuti den. En fickpåse med dragkedja, en liten mobilficka, två större fack med ett pennfack mellan (lite som vi gjorde i förra väskan). Efter ihopmonteringen av fodret var det dags att montera det i väskan. Det var lite småknöligt att fästa botten neri, men det gick efter lite pill. Så återstod bara att sy fast fodret i väskan runt Dragkedjor. Denna handsömnad gjordes uppkrupen i soffan kollades på hockeyn. Perfekt bakgrund som inte krävde fullständig uppmärksamhet.
Jag är så nöjd med att jag valde ett roligare fodertyg! Det blev liksom som pricken över i:et!
Nu väntar jag bara på när jag ska få använda min väska! Dags för helgresa snart hoppas jag!
Nästa sew-along ska bli att sy en BH, denna gång kommer Mulliga M stå för instruktionerna då hon lär vara en fena på att sy BH:ar. Egentligen är jag alltid i skrikande behov av en BH, men just nu har jag inte tiden att sy detta. Jag har precis börjat jobba efter min föräldraledighet och vill umgås med min lillfis så mycket jag kan och hinner på kvällarna, iallafall nu till en början. Dessutom håller vi på att renovera vår hall så jag tänkte vara lite delaktig i det projektet och inte bara lämpa över det på sambon. Förhoppningsvis kan jag komma att använda hennes beskrivningar i framtiden om jag får för mig att sy en BH då istället!



söndag 15 april 2012

sneak peak...



... på hur fodret kommer att se ut! Sydde klart det igår kväll. Har monterat fast det i bottenplattan och upp en bit på sidorna. Nu är det bara monteringen runt dragkedjan kvar. Det spar jag till tv-tittandet ikväll!

Jag sydde lite fickor på fodret. Två större öppna fickor på ena sidan med en pennficka mellan. På andra sidan sydde jag en mobilficka högst upp och där under en fickpåse med dragkedja! Är nöjd med detta.

Jag hade egentligen tänkt stärka upp mitt fodertyg, det är tunt bomullstyg, men jag hade inte tillräckligt med vlieseline hemma. Hade inte ro eller lust att vänta tills på måndag då jag kan köpa nytt utan bestämde mig för att det nog faktiskt kommer funka ändå. Nu när jag nästan satt fast fodret så tror jag faktiskt än mer på att det kommer gå bra ändå!

Jag återkommer med ett slutligt blogginlägg om denna väska när fodret är fastsytt!

torsdag 12 april 2012

Nu börjar den ta form!

Karinottila "hotade" med väskparad denna vecka. Den vill jag vara med på. Den bästa spark i baken jag kunde få. Så igår kväll satte jag mig vid maskinen igen. Målet var att åtminstone sy klart skalet för att få med den i paraden. Inte ett helt orealistiskt mål med tanke på att alla delar var färdiga och bara skulle sammanfogas.

Försökte lyda Hellos regler i del 5. Framförallt, sy försiktigt.

Kom på när jag skulle börja nåla att jag behövde något bättre, mindes plötsligt klämmorna jag köpte i jul till julkortsupphängningen och de blev perfekta.

Fick sy in lite på ringen, nästan 1 cm innanför tidigare sömmen, så även jag minskade omkretsen med nästan fyra centimeter.

Sömnaden gick bra, fick sprätta på ett par ställen där det blev veck, men det var inte så mycket.

Jag gjorde inte riktigt som det stod med botten. Dels för att idag först hade strukit fast mellanlägget, klippte till en bit av fodertyget och sydde fickan. Men sen la jag in min ihopsydda bit av de tre lagren av mitt alternativ till halabon och sydde ihop den tillsammans med allt annat. Det funkade bra.

Min maskin jobbade snällt hela tiden. Hade storlek 90 på nålen och sydde med blixtlåspressarfoten samt nålen vänsterställd för att komma riktigt nära passboalen. Inga problem att ta sig igenom och då ska tilläggas att mitt tyg är rätt tjockt, lite demin-liknande och min passboal är gjord i samma material.

Blev grymt sugen på att sy klart hela väskan nu och imorse flaggade Karinottila för lite senare parad så nu kanske jag hinner klart hela. Till helgen kommer jag gå tid att både umgås med min söta lillfis och sy. Då jag slipper vara iväg på jobbet i en massa timmar.

Ska fundera på hur många fack och fickor jag vill ha invändigt. Måste iaf ha ett par till allt smått och gott som man alltid har med sig.


Published with Blogger-droid v2.0.4

söndag 1 april 2012

Nu sew-alongar jag igen! Väskan börjar ta form!

I helgen kom jag igång igen med weekender-bagen i denna omgångs sew-along hos Karinottilia. satt och hade sylust men kom inte till skott med något tills sambon undrade hur det gick med senaste projektet i "sekten" som han skämtsamt kallar sew-alongen! Jag luftade ett problem rörande min konstruktion av passpoalen och faktum är att han va den som kläckte idén som gjorde att jag kom vidare. Han är bra han!

I fredags klippte jag således ut de sista delarna, foder och mellanlägg, strök fast mitt stabiliserande material samt sydde mina passboalband.

Lördagen sen flöt det på i raslig fart i jämförelse med hur det gått tidigare. Jag hade lite pill med handtagen, fick inte till sömmarna så exakt som jag hade velat, men blev ändå nöjd tillslut. Sömmarna blev fina men mittsömmen hamnade inte i mitten och blev inte precis rak....kombination av inte exakt rak stabiliseringsbit eller tygbit.... men det kommer inte synas. Bestämde också att sidan med vikningen på är min framsida, konturen gör att fokus inte hamnar på avstånden mellan sömmarna.

Main pocket fick passboal och foder. Mitt foder är det fina bomullstyget som jag hittade på Skroten i förra veckan. Rött, prickigt och perfekt.
Handtag monterades på panelen och därefter även fickan.
 
Sen var det dags för montering av passboalbandet och jag började klura på hur jag skulle få ihop det i skarven. La ut en fråga i facebook-forumet och fick så klart många kloka svar. Det bästa var att bild på hur det läggs omlott finns i mönsterbeskrivningen. Haha, den hade jag inte ens öppnat. Har enbart följt Karins superbeskrivning på nätet :)

Ser lite konstigt ut men kommer bli bra när allt är ihopsytt!

Förutom att sy dit passboalen på panelen ägnades söndagen åt att sy sidstyckena. Nu övergick jag till Hellos beskrivning istället. Hello, eller Helen som hon heter, som har gått in och stöttat Karin under hennes tuffa tid då hon ska tänka på sig själv och sin familj i första hand.

Jag förstärkte mina sidpaneler med två lager vlieseline och det känns stabilt och bra. När dragkedjan skulle monteras följde jag Hellos kanonbeskrivning och använde tejpen jag köpt av Karin istället för att nåla eller tråckla fast dragkedjan.
På bilden nedan har jag precis börjat sprätta bort tråckelstygnen för att få fram dragkedjan.Vad lätt det var och vad snyggt det blev!
Sen skulle sidofickorna sys. Jag gjorde precis som det stod, sydde dit foder, pressade isär sömmen, sydde stickning runt och allt blev så snyggt. Sen skulle jag sy fast dem (japp båda var klara) på sidpanelen och då upptäckte jag att jag sytt fickan upp och ned... bara att sprätta och göra om igen.... Att sprätta är också att sy eller hur var nu mitt mantra i den förra sew-alongen...
Avslutningsvis denna helg har jag sytt ihop bottenplattans alla lager och sytt fast den i sidstyckena. Jag är nu klar med sew-alongen fram till och med steg 4! Nu får dock symaskinen och sew-alongen pausa ett tag. Jag börjar jobba efter 8 mån föräldraledighet så veckans eftermiddagar och kvällar ska gå till att gosa med lillfisen!