fredag 24 februari 2012

Babytossor!

Har bland bloggar och sytokar på facebook sett att man, kan sy babytossor. Detta ville jag också testa. Förutom de lite mer avancerade från Ottobre, med snörning och grejor, har jag inte sett något mönster. Så det blev till att rita eget.

Jag utgick från en fotplatta som fanns i ett pyjamasmönster för att få lite hjälp med storleken. Sen ritade jag en matchande överkappa. Lite småpilligt men jag fick ihop det.

Klippte ut fyra delar av samtliga bitar, två i fleece och två i trikån, sen två bitar mudd.

Sydde ihop och vips hade jag två små tossor! Lättsytt!

Fisen har inte prövat, hann han somna.

Skulle säga att de blev något breda. Möjligen för bred mudd också, men det får prövningen imorgon avgöra!


Published with Blogger-droid v2.0.4

Nya kläderna live!

Igår och idag har Alfons självklart fått pröva sina nya kläder!


Igår var det allt utom strumporna, men idag är även bodyn en köpesvariant. Men jag är nöjd, allt passar tipp topp!


Published with Blogger-droid v2.0.4

torsdag 23 februari 2012

Matchande kläder till 6 månaders killen!

Det här inlägget skulle ut igår men det strulade. Detta innebär att idag är igår osv :)

I helgen kom min syster (och söta systerbarn) på besök. Syster bor i Kungsbacka, syster passade på att passera Stoff & Stil när hon var till Angered förra helgen, syster köpte tyg och sin lillasyster! Mycket snällt!

Tygerna tvättades i söndags, klippte ut lite projekt i måndags och har sen sytt igår och idag!

Det blev tre par byxor, storlek 68, två modeller. En med mudd i både midja och benslut och två med snörning i midjan. Där är jag inte helt klar än, saknar lämpligt snöre att använda. Får klura ut något och sätta i det sen. Det blev även en body, storlek 68. Testade efter en beskrivning på nätet (länk?) att göra sk farfarsknäppning, det gick ok. Kan ev behöva sätta en förstärkningslapp längst ner i sprundet men det visar sig efter lite användning. Slutligen blev det tre dregglisar. Dessa med vit fleece på baksidan.
Dessa kommer gå att kombinera hur som helst sen vilket är positivt. Har även tänkt sy en body i de båda flodhästtygerna, för ännu fler möjligheter! Det finns även utklippt tyg för tre baby-vantar, bara att komplettera med mudd och fleece för att sen sys ihop. Ska göra ett par mössor också! Sen vill min systerdotter ha något i det turkosa tyget. Vet inte riktigt vad än! Vem vet, får nog be syster handla mer nästa gång hon är i Angered!

Förutom dessa flodhästtyget köpte syster cupcake-tyg, fåglar på gren tyget samt vit resp röd mudd. Får hålla med annat syfolk om att SoS har ett bra muddtyg. Får nog bli mer av dessa i framtiden!

torsdag 16 februari 2012

Gult kit i fina fordons-tyget!


Igår blev jag så otroligt sugen på att sy något till A igen. Har inte sytt något till honom på ett bra tag, har ju varit upptagen med klänningen i Karinottilas sew-along.

Bestämde mig för att sy ett par muddbyxor i fordonstyget. När jag ändå höll på klippte jag ut en dregglis och ett par fleecefodrade vantar också!

Allt tyg, mudd och fordonsjerseyn, är från Jny Design, fleecen en filt från Rusta och mönsterna är egna! Byxorna är i storlek 62 men de gränsar åt en 68a.

Sömnaden var rolig men jag har varit betydligt noggrannare förr. Lite bubbliga sömmar, bytte inte från gul till vit tråd när jag sydde den vita mudden mm...

A hade sina nya kläder till öppna förskolan idag och jag fick mycket beröm för hans fina kläder. Jag glad och stolt!

Published with Blogger-droid v2.0.4

onsdag 8 februari 2012

Sew-along klänning! Färdig!

Jag trodde jag skulle kunna få till en bra bild i dagsljus. Men fotografen åkte iväg imorse och jag vet ju att han inte kommer hem innan dagsljuset är borta. Så jag får hålla till godo med bilderna från igår kväll. De får duga! Jag försökte mig även på att redigera dem i Gimp nu på morgonen, men mina försök blev misslyckade, så jag tar dem oredigerade helt enkelt!

Slutpiffet på klänningen blev ett skräp i samma tyg som kjolen med påsytt spetsband och en spets/paljett/knapp-rosett som utsmycknad. Skärpet fästs ihop med två små tryckknappar som är gömda under rosetten. Helst hade jag velat ha ett tyg som inte ingick i klänningen men som färgmatchade. Dock är utbudet i min lokala tygaffär inte det bredaste så där fanns inget som passade. Så det fick bli tyget från kjolen vilket jag tycker fungerar bra!

Fick göra ytterligare en justering i axelsömmarna då framför allt framstycket var för långt. Kunde dock inte korta för mycket för då skulle själva ärmhålet bli för litet. Så här i efterhand har jag insett att jag skulle ha dragit den lite snett, lite mer på halssidan och mindre på ärmhålssidan, då hade det blivit ännu bättre. Men men, det får se ut så här nu. Jag har redan nu börjat fundera på hur jag ska sy om den när jag inte längre ammar och brösten förhoppningsvis återgår till ursprunglig storlek... för att inte tala om när kroppen är tillbaks i ursprunglig form! Haha, då kan jag passa på att korta av halsringningen också!

Trots mina funderar på att sy om klänningen så får jag säga att jag är nöjd med den! Säger som ett gäng andra sew-alongar - var är festen? 
För den uppmärksamme går det att se att jag har rosetten på olika håll på de båda bilderna. Så är det, går att sätta den på valfritt håll, även mitt fram om jag skulle vilja men jag tycker sidan blir bäst!

Jag har med jämna mellanrum i mitt syende kläckt ur mig kommentaren "tänk vad mycket lättare det här hade varit med en provdocka"! Framför allt när sambon har varit i närheten och när han har behövt hjälpa mig. Undra om han har fattat hinten :)

Tack igen till Karin som har lett oss genom denna sew-along! Din beskrivning på din blogg har varit ovärderlig.Kul att jag har lärt mig lite nya fina tips och krix på hur saker och ting kan sys! Tack även till alla andra sew-alongare för att ni har delat med er av era sorger, bedrövelser, lyckor och finfina alster på både facebook och via Karins blogg! Jättekul att se hur en klänning kan bli så bra på så många olika sätt! Längtar redan till nästa sew-along som ska vara ytterligare en väska. Ska bli så kul! Mina sambo liknar sew-alongandet vid en sekt! Men en så länge har han inte stoppat mig så jag tror allt att han tycker det är lite kul när jag håller på!

lördag 4 februari 2012

Klännings sew-along steg 3 och halva 4!

Igår kväll tog jag modet till mig och började klippa i det fina tyget! Det var bra läskigt, men det är ju det som är meningen, det är ju därför jag har köpt tyget och jag har förberett mig noga. Jag har ju klippt i fina tyger tidigare utan att ha gjort en toile innan. Så jag borde vara säker, men ändå, det var läskigt!

Jag var tvungen att rita om mönsterdelarna till besparingarna innan jag kunde komma igång. I och med att livet har fått helt ny storlek så behövde även besparingarna få en ny storlek och istället för att skala upp mönsterdelarna använde jag mig av livdelarna på toilen och ritade nya besparingar. Det var inte så svårt!

Tyget jag har valt har jag visat tidigare, men visar det en gång till, till livet har jag tänkt nummer 3 och till kjolen nummer 2! Nu i efterhand skulle jag behöva en liten snutt av nummer 1, men det beställde jag inget av och det löser sig nog ändå!

 
Jag velade lite innan jag tillslut valde att stryka på vlieseline på besparingarna. Visste inte om det egentligen behövdes, men det funkade riktigt bra med det så jag är glad att jag gjorde det. Jag har även zickzackat alla delar. Det gör jag alltid, oavsett om kanten är gömd eller inte. Jag har något gammalt mantra bak i huvudet om att det ska göras och jag blir alltid så irriterad på köpeplagg där det inte är zickzackat och det bara repar upp sig!
Bestämde mig för att följa Karins beskrivning till punkt och pricka, här skulle jag inte slarva och tanken var att få nya tips och idéer. Den var riktigt bra, med många fina och tydliga bilder (steg 3, steg 3 fortsättning och steg 4). Jag har lärt mig en ny väldigt bra sak och det är hur jag får till snygga axelsömmar! Först förstod jag inte alls Karins beskrivning, men med tyget i hand gick det faktiskt lätt. Dock hade mina ändringar av mönstret inte riktigt hängt med på axeldelen och den från bakstycket var lite större än den till framstycket. Men det gick att åtgärda med en liten enkel söm! Sen var det bara att följa beskrivningen och det blev så bra! Tack för beskrivningen Karin! Alltid kul att lära sig något nytt som dessutom blir otroligt snyggt!
Näst på tur var att sy ihop kjoldelen, det var enkelt. Därefter skulle kjol och liv sammanfogas, nu var det spännande. Tygerna blev kanon ihop! Så jag är mycket nöjd!

Dags för projekt dragkedja!Jag brukar inte tveka så mycket inför det, men nu ville jag att det skulle bli bra och var lite nervös innan. Från början skulle min klänning bli svart, så jag köpte mig ett 45 cm svart dolt blixtlås... Men som ni ser så blev klänningen inte svart. Hittade tillslut en dragkedja i mina gömmor som kunde tänkas passa, den var 45 cm lång och ljuslila. Det jag dock inte hade räknat med var att jag hade förlängt livet med ca 11 cm... hmm, kanske skulle det inte fungera med dragkedjan. Sydde dock dit den och den var nog kortare än planerat, men det funkar. Jag kommer i klänningen och det blidde inte så pjokigt! På bilden nedan syns dragkedjan rätt markant, men inte det gör den inte från baksidan!
 Livdelen är inte helt hundra, men så vida jag inte ska ändra helt på mönstret så får det nog bli så här. Jag har sytt fyra infodringar istället för två och de är rätt breda, men brösten får plats och det är det viktiga :)

Jag har dock insett att utan kråset upptill så saknas det något på klänningen. Nu när allt är ihopsytt har jag bestämt mig för att tillverka ett bälte till midjan. Det kommer nog inte bli så avancerat, en det kommer ev bli en liten detalj på sidan, på höften istället för mitt fram på. Jag tror jag kommer använda mig av tyget jag har i kjoldelen. Det var till detta jag nu i efterhand önskar mig en bit av tyg nummer 1, men nu har jag ju inget och kommer klara mig ändå!

Återkommer när jag har fixat detta midjebälte samt fållat klänningen! Jag har dessutom ett litet fix att göra vid nederkanten av dragkedjan, men det ska inte vara något problem. Jag tar dock allt detta imorgon. Nu är det natt och nu ska jag sova! God natt!